Η κατάσταση σήμερα στα ΑΕΙ...


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών συνέντευξη τύπου της Πανελλαδικής Συνάντησης Συλλόγων ΔΕΠ. Τη συνέντευξη συντόνισε ο Τάκης Πολίτης, πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ μίλησαν οι Γιώργος Ανδρουλάκης, πρόεδρος Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Πατρών, Ελένη Καραμαλέγκου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ της Φιλοσοφικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Παναγιώτης Σωτήρης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιώργος Τριμπέρης, επιτροπή αγώνα Φυσικομαθηματικης Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Ξένια Χρυσοχόου, επιτροπή αγώνα Συνέλευσης Δ.Ε.Π. Παντείου Πανεπιστημίου. Παναγιώτης Γεωργιάδης, Σύλλογος Δ.Ε.Π. Ε.Μ.Π. Παρεμβάσεις έκαναν ακόμη οι Ζαμπία Κατσανεβάκη, γεν. γραμματέας της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. και ο Ζαχαρίας Τριγάζης εκ μέρους της Ομοσπονδίας των διοικητικών των πανεπιστημίων.

Η συνέντευξη έγινε μετά από την κινητοποίηση διαμαρτυρίας της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών σήμερα στα Προπύλαια με συμβολική περικύκλωση προστασίας του ιστορικού Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστημίου.

Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι σήμερα η Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, ως κοινωνικό αγαθό και δημοκρατική κατάκτηση βρίσκεται εν κινδύνω, δεχόμενη μια πολυεπίπεδη επίθεση:

- Από μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν τα μνημόνια και τα οποία οδηγούν σε μειώσεις των προϋπολογισμών, σε περικοπές στις δαπάνες για σίτιση και στέγαση, στην κατάργηση των πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες με βάση το Π.Δ. 407/80, στην προοπτική μη διορισμού εκατοντάδων εκλεγμένων μελών Δ.Ε.Π. ακόμη και για πάνω από 6 χρόνια. Ήδη τμήματα υπολειτουργούν και αδυνατούν να προσφέρουν ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών εξαιτίας της έλλειψης συμβασιούχων και του μη διορισμού των εκλεγμένων μελών Δ.Ε.Π.

- Από τα διαφαινόμενα σχέδια για το κλείσιμο Τμημάτων και Ιδρυμάτων στο πλαίσιο του «σχεδίου Αθηνά».

- Από το μισθολογικό εξευτελισμό των πανεπιστημιακών δασκάλων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

- Από την επιμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή των νόμων 4009/11 και 4076/12, παρά την καθολική απόρριψή τους από την πανεπιστημιακή κοινότητα, που θα επιταχύνουν τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε ολιγαρχικά, επιχειρηματικά, αυταρχικά εκπαιδευτήρια.

Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει, έχει να επιδείξει σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, σε πείσμα της επιχείρησης κατασυκοφάντησής του. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα έχουμε 7,3 δημοσιεύσεις ανά εκατομμύριο δαπάνης για την έρευνα, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1,7 δημοσιεύσεις, ενώ έχουμε 820 δημοσιεύσεις ανά εκατομμύριο κατοίκων, περισσότερες από όσες η Ιταλία ή η Ισπανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τρέχουσα επίθεση στην ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί ιστορική οπισθοδρόμηση, γιατί απειλεί με συρρίκνωση την ερευνητική και επιστημονική βάση και κατά συνέπεια το μέλλον της χώρας.

Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, στο πλευρό των φοιτητών, των υπόλοιπων εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο, της κοινωνίας ολόκληρης, αγωνίζονται για την ανατροπή της βάρβαρης μνημονιακής επίθεσης. Άλλωστε, αντιλαμβανόμαστε ότι η επίθεση είναι συνολική, αφορά ολόκληρη την κοινωνία και όλες και όλους τους εργαζομένους, επομένως συνολική και καθολική πρέπει να είναι και η πάλη για την ανατροπή της.

Με συντονισμένους αγώνες θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε τις καταστροφικές περικοπές, για να εξασφαλίσουμε την αξιοπρέπειά μας ως εργαζομένων, για να μην αφήσουμε να εφαρμοστούν οι νόμοι Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου ξεκινώντας από την πάλη για να μη γίνουν οι εκλογές για τα «Συμβούλια Ιδρύματος».

Η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων Δ.Ε.Π., γύρω από την οποία συσπειρώνονται 18 σύλλογοι Δ.Ε.Π. από όλη την Ελλάδα, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το συντονισμό του πανεπιστημιακού κινήματος ενάντια στην εισβολή των δυνάμεων της αγοράς στο πανεπιστήμιο και τη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης. Με κλιμάκωση των αγώνων και των απεργιακών κινητοποιήσεων, με αλληλεγγύη, με μαχητικότητα και συνείδηση ότι σήμερα ο αγώνας δεν είναι ανάγκη, αλλά χρέος.