O Γιώργος Παπανδρέου κατέστρεψε μία χώρα και μία παράταξη!

Από το "Στοχασμός-Πολιτική"
  

Γράφει ο Δευκαλίωνας
  
Τώρα που η θητεία του Γιώργου Παπανδρέου στην Πρωθυπουργία της χώρας τελείωσε, θα ήταν χρήσιμο και σκόπιμο να επιχειρήσουμε μία πρώτη και σίγουρα πολύ πρόχειρη αποτίμηση. Την χαρακτηρίζουμε πρόχειρη διότι κανείς ή ελάχιστοι γνωρίζουν σήμερα όλα εκείνα τα γεγονότα του παρασκηνίου που συνετέλεσαν σε καθοριστικό βαθμό ώστε να γίνει υπαρκτό γεγονός και πραγματικό δεδομένο η χρεοκοπία της χώρας και κατά συνέπεια να καταστεί αναπόφευκτος ο θανάσιμος εναγκαλισμός της πατρίδας μας με τα γεράκια του διεθνούς καπιταλισμού και συνεπακόλουθα με την δυστυχία και την εξαθλίωση.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναδείχθηκε νικητής των εκλογών και ανέλαβε την Πρωθυπουργία της χώρας στις 4 Οκτωβρίου 2009, παραιτήθηκε δε και...
απεχώρησε από την θέση του Πρωθυπουργού στις 11 Νοεμβρίου 2011.
1. Στις 2 Οκτωβρίου 2009 τα Spread των 10-ετών Ελληνικών Ομολόγων έναντι των Γερμανικών ήταν στις 129 μβ. Στις 11 Νοεμβρίου 2011 το αντίστοιχο spread των Ελληνικών Ομολόγων ήταν 2.656 μβ.
2. Στις 2 Οκτωβρίου 2009 οι δύο (2) κυριότεροι δείκτες του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, δηλαδή ο Γενικός Δείκτης και ο δείκτης FTSE βρίσκονταν στις 2.593,43 και 1.372,44 μονάδες αντίστοιχα. Στις 11 Νοεμβρίου 2011 οι αντίστοιχες τιμές ήταν 755,650 και 296,310 μονάδες.
3. Στις 2 Οκτωβρίου 2009 οι τιμές των μετοχών της Εθνικής και της ΔΕΗ βρίσκονταν στα 20,02 και 15 ευρώ αντίστοιχα. Στις 11 Νοεμβρίου 2011 οι τιμές των μετοχών της Εθνικής και της ΔΕΗ ήταν 2,09 και 5,65 ευρώ αντίστοιχα.
4. Τον Οκτώβριο του 2009 η ανεργία αυξάνονταν με ρυθμό 9,8%. Τον Αύγουστο του 2011 η ανεργία αυξήθηκε με ρυθμό 18,5%.
5. Το Δημόσιο Χρέος στο τέλος του 2009 (αναθεωρημένο) ήταν 127% του ΑΕΠ. Το Δημόσιο Χρέος στο τέλος του 2011 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 198,3% του ΑΕΠ.
Τι μας λένε τα παραπάνω;
Επί Πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου το κόστος δανεισμού και για το Ελληνικό Κράτος και για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις έγινε δυσβάστακτο και πρακτικά οι χρηματαγορές θα παραμείνουν κλειστές για το σύνολο της Ελληνικής Οικονομίας για αρκετά χρόνια. Το Χρηματιστήριο πηγή εύρεσης φθηνού χρήματος για την ανάπτυξη επιχειρήσεων διαλύθηκε. Οι τιμές των προς υπό ιδιωτικοποίηση ακμαίων και ισχυρότατων κρατικών εταιρειών υπέστησαν πρωτοφανή απαξίωση, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι έτοιμες να χαριστούν, να πουληθούν σχεδόν δωρεάν. Μοιραία η ανεργία και το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Και όλα αυτά εν ονόματι κάποιας εκστρατείας για την μείωση του ελλείμματος, η οποία γίνεται υπό την οικονομική επιτήρηση της περιβόητης τρόικας.
Η χώρα εντάχθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου στο μνημόνιο με διαδικασίες και συνθήκες οι οποίες πρέπει για λόγους δημοκρατικής νομιμότητας να διερευνηθούν από Ανεξάρτητη Υπερκομματική Επιτροπή. Η δικαιολογία ότι η ένταξη έγινε για να διορθωθούν οι χρόνιες διαρθρωτικές στρεβλώσεις της Ελληνικής Οικονομίας που προκάλεσαν το δημοσιονομικό πρόβλημα και κατά συνέπεια την αδυναμία δανεισμού, πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά. Η διερεύνηση είναι απαραίτητο να γίνει διότι οι πολιτικές αποφάσεις κρίνονται εκ του αποτελέσματος και όπως φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού από τα παραπάνω στοιχεία τα αποτελέσματα είναι ολέθρια, άρα και οι πολιτικές αποφάσεις κρίνονται λίαν επιεικώς εθνικά καταστροφικές.
Για την στήλη είναι δεδομένο ότι οι πολιτικές του Γιώργου Παπανδρέου πήγαν την Ελλάδα πίσω. Στην δεκαετία του 1960-1970. Τότε που η μετανάστευση ήταν η μοναδική διέξοδος στην εξαθλίωση και την μιζέρια που ταλάνιζε τις μεγαλουπόλεις και την Ελληνική επαρχία. Τέτοιες στιγμές θα ξαναδούμε σύντομα.
Όταν διαψευσθούν στην συνείδηση της μεσαίας τάξης και τα τελευταία εγχειρήματα (όπως πχ η κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου) δημοσιονομικής εξυγίανσης και οικονομικής ανόρθωσης, θα είναι η πικρή ώρα που θα κατανοήσουν όλοι ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα μοιάζουν σε τίποτε με τα χρόνια της οικονομικής αναγέννησης και προόδου που θεμελιώθηκαν στις στρατηγικές οικονομικές επιλογές των αείμνηστων Α. Παπανδρέου και Γ. Γεννηματά την περίοδο 1993-1995. Θα είναι τότε που ακόμα και οι πλέον καλοπροαίρετοι θα κατανοήσουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου κατέστρεψε μία χώρα και μία παράταξη!