Μαύρες Καμπάνες για το Ευρώ!

from sibilla - σίβυλλα 

Από το "Στοχασμός-Πολιτική"

Γράφει ο Δευκαλίωνας

Παρ’ ότι άλλαξε ο Πρωθυπουργός και την θέση του Γιώργου Παπανδρέου στην Πρωθυπουργία της χώρας πήρε ο συστημικός Λ. Παπαδήμος.Παρ’ ότι η μονοκομματική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε την θέση της σε μία υπέρ-πολύ κομματική κυβέρνηση που άλλοι την ονομάζουν κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας και άλλη Εθνικής Συνεννόησης. Τίποτε δεν άλλαξε. Και τα spread συνεχίζουν να παραμένουν σε τιμές διαπλανητικού ύψους και κλίμακας και το χρηματιστήριο να πέφτει και να τείνει να γράψει νέα χαμηλά έτους και οι τιμές των μετοχών των προς πώληση εταιρειών του δημοσίου να απαξιώνονται σε βαθμό εξευτελιστικό.

Θα αντιπαραβάλει κάποιος καλοπροαίρετος. Και τι νομίζεις φίλε Δευκαλίωνα; Ότι ο νέος Πρωθυπουργός είναι μάγος και...
θαυματοποιός και θα τα διορθώσει όλα μονομιάς;
Η απάντηση είναι αυτονόητη. Όχι φυσικά, ο νέος Πρωθυπουργός παρέλαβε μία χώρα σε πρωτοφανή μεταπολεμικά επίπεδα ύφεσης και ανεργίας. Αυτά τα πραγματικά αλλά και εύκολα προβλέψιμα δημοσιονομικά δεδομένα είναι που δεν αφήνουν τα spread να αποκλιμακωθούν το χρηματιστήριο να αναρρώσει και τις τιμές των μετοχών των υπό κρατική διοίκηση και υπό καθεστώς ταχείας ιδιωτικοποίησης εταιρειών να βολοδέρνουν κάτω από την πλέον υποτυπώδη αξία.
Ποιος επενδυτής θα επενδύσει σε μία χώρα που τα παιδιά πεινάνε, οι οικογένειες διαλύονται και τα νοικοκυριά καταστρέφονται; Για το όνομα του θεού. Ποια είναι η κοινωνική παραγωγική αλλά και καταναλωτική βάση αυτής της χώρας που θα κατασκευάσει και θα αγοράσει όλα αυτά τα προϊόντα; Ποια κυβέρνηση θα χειριστεί όλον αυτόν το πλούτο όταν χρειάζεται 5 ημερολογιακές μέρες προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση, που θα πρέπει σύμφωνα με τα δικά της φιλοσοφία να μαζέψει ότι γλύτωσε από τον «καταλληλότερο- αποδοτικότερο» Γιώργο Παπανδρέου; Η απάντηση είναι κανένας.
Και θέλετε να το πάμε παρακάτω; Κανένας εχέφρων επενδυτής δεν θα επενδύσει σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο όσο εφαρμόζονται νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υποσκάπτουν τα θεμέλια του κοινωνικού ιστού και σπρώχνουν τους πολίτες στην εξαθλίωση και την απόλυτη φτώχεια. Εκεί θα πρέπει τώρα να αναζητήσουμε την αιτία της περαιτέρω πτώσης της Ελληνικής Χρηματαγοράς. Η κρίση τώρα γίνεται φανερό ότι θα πλήξει όλη την ΕΕ αφού η ύφεση ήδη πρώτα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη της Ευρωζώνη και σκότωσε τις ελπίδες των αιθεροβαμόνων που πίστευαν ότι θα αποφύγουν την ύφεση και ότι έτσι θα αντιμετώπιζαν την κρίση χρέους.
Εμείς από την αρχή τα είπαμε. Η κρίση είναι συστημική και δεν θα σταματήσει στην Ελλάδα. Τότε κάποιοι στην ΕΕ έπαιζαν νομισματικά παιχνίδια για να πουλήσουν περισσότερα αυτοκίνητα και κάποιοι στην Ελλάδα έπαιζαν πάνω στην νομισματική αντίθεση τα καταραμένα CDS. ώρα μάλλον θα πρέπει να αρχίσουν να τρέχουν, οι μεν πρώτοι με αγωνιστικά αυτοκίνητα για να σώσουν τις Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, οι δε δεύτεροι -που μάλλον είναι και συμπατριώτες μας- να βρουν τράπεζα ανοικτή και με γεμάτο ταμείο για να πληρωθούν τα CDS. Μαύρες Καμπάνες για το Ευρώ!