Οργή χθες από καρκινοπαθείς για τις περικοπές στα φάρμακα

Οργή χθες από καρκινοπαθείς για τις περικοπές στα φάρμακα

Μεγάλη αναστάτωση δημιουργήθηκε χθες στην Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, από αγανακτισμένους καρκινοπαθείς που δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους, τα οποία έχουν “κόψει” τα Ταμεία.

 

“Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα που υπάρχει τους τελευταίους μήνες θα λυθεί τις επόμενες ημέρες”, είπε στην “Π” ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου καθηγητής Βασίλης Γεωργούλιας, ο οποίος σημείωσε ότι η Ελληνική Εταιρεία Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας, έχει στείλει σχετικό έγγραφο που έχει περάσει από το ΚΕΣΥ.

“Πρόκειται για σημαντικό πρόβλημα, που πιστεύουμε ότι θα λυθεί πολύ σύντομα”, σχολίασε ο κ. Γεωργούλιας.

Το θέμα απασχόλησε και το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τον ογκολόγο κ. Καλπάκη, στο Τμήμα Χημειοθεραπείας κάνουν καθημερινά θεραπείες περίπου 40 ασθενείς και στην Κλινική κάνουν θεραπείες περίπου 20 άρρωστοι. Κι ο ίδιος, ανέφερε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι θέμα χρόνου.

“Αυτό που ζητάμε, είναι δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς ταλαιπωρία για τους ογκολογικούς ασθενείς”, ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου “Εύ ζω με τον καρκίνο” Μαρίνα Τζανάκη.

Πριν δύο μήνες, η Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδος, προχώρησε σε μια σοβαρή καταγγελία, κάνοντας λόγο για καρκινοπαθείς που αναγκάζονται να πληρώσουν για να αγοράσουν τα φάρμακα που έπαιρναν δωρεάν.

Το πρόβλημα σύμφωνα με την Ομοσπονδία βρίσκεται στο γεγονός ότι ενώ μέχρι σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία κάλυπταν τη δαπάνη για την αγορά των φαρμάκων που έχουν μεν ένδειξη για μια μορφή καρκίνου, μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και για τη θεραπευτική αντιμετώπιση και άλλου είδους καρκίνου που δεν περιλαμβάνεται στις ενδείξεις, σήμερα το χορηγούν μόνο για την ενδεδειγμένη πάθηση.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδος, Περσεφόνη Μήττα, χαρακτηρίζει εγκληματική την απόφαση με την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία “κόβουν” τα φάρμακα από τους καρκινοπαθείς.

“Στους πάσχοντες από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου, το κράτος πρόνοιας ερχόταν αρωγός και χορηγούσε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων τα φάρμακα που χρειάζονταν ο κάθε ασθενής για την περίπτωσή του, όσο ακριβά και αν ήταν. Μ’ αυτό τον τρόπο πολλοί ασθενείς παρέτειναν το χρόνο ζωής, βελτίωναν την ποιότητά της και πολλοί από αυτούς θεραπεύονταν. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά. Η κυβέρνηση θέλοντας να περιορίσει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στρέφεται κατά των καρκινοπαθών και τους κόβει τα φάρμακα ή τους χορηγεί φάρμακα γενόσημα, δηλαδή αντίγραφα των αυθεντικών τα οποία είναι πιο φθηνά αλλά πολλές φορές δεν είναι αποτελεσματικά”, τόνισε η κ. Μήττα.

Πηγή: Πατρίς