Για αυτά που έγιναν στον Χορτιάτη πόσα πρέπει να πληρώσουν οι "φίλοι μας" οι Γερμανοί ;;;

Το Ολοκαύτωμα :«Τράνταζε σαν από σεισμό συθέμελα ο Χορτιάτης, και ακόντιζε μηνύματα με κόκκινη βαφή»

Popout«Τράνταζε σαν από σεισμό συθέμελα ο Χορτιάτης, και ακόντιζε μηνύματα με κόκκινη βαφή», γράφει στο ποίημά του «Θεσσαλονίκη ΙΙ» ο Νίκος Καββαδίας.
Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 η δρεπανοφόρος Άτροπος Μοίρα επέλεξε τον Χορτιάτη να ακοντίσει τα δικά της αιματοβαμμένα μηνύματα.
Να θερίσει 149 μίσχους, να κόψει με μια απότομη κίνηση τα χρώματα της ίριδας που ρίζωναν στους πρόποδες του Χορτιάτη και να αφήσει μόνο μαύρο και κόκκινο, καπνό και αίμα.
Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 ο Χορτιάτης πλήρωσε βαρύ τίμημα για την αντιστασιακή του δράση. Πλήρωσε με 149 αθώες ζωές και τη σχεδόν εκ βάθρων καταστροφή του, διότι δεν έσκυψε το κεφάλι στον κατοχικό ζυγό, δεν έπλευσε στα δύσκολα χρόνια κόστα-κόστα, ούτε έμεινε στα ρηχά, μα έστρεφε το ακρόπρωρό του στα ανοικτά, μπήκε στις τρικυμίες με υψωμένη την αντιστασιακή παντιέρα.


Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη - Μέρος Α


Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη - Μέρος Β



Το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη ~ 2 Σεπτεμβρίου 1944 (1/2)



Το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη ~ 2 Σεπτεμβρίου 1944 (2/2)



Ο θάνατος ενός Γερμανού στρατιώτη σε μια ένοπλη συμπλοκή στην περιοχή Καμάρα μεταξύ ανταρτών και Γερμανών, που συνόδευαν το όχημα της εταιρείας ύδρευσης -το οποίο όπως κάθε Σάββατο ανηφόριζε στο χωριό, ώστε να απολυμάνει τις πηγές της Αγίας Παρασκευής- ήταν μόνο η αφορμή που ζητούσαν οι κατοχικές δυνάμεις.
Λίγη ώρα αργότερα οι γερμανικές δυνάμεις συνεπικουρούμενες από ορδές ταγματασφαλιτών θα φτάσουν στον Χορτιάτη έτοιμες να εφαρμόσουν ένα προμελετημένο σχέδιο. ...


PopoutΞεσπούν σε πράξεις παράφορης βίας, σκοτώνουν βρέφη, βιάζουν, εκτελούν εν ψυχρώ, καίνε και λεηλατούν.
Συγκεντρώνουν όσους δεν έχουν εγκαταλείψει το χωριό στο φούρνο του Γκουραμάνη και το σπίτι του Νταμπούδη, μετατρέποντας τους δύο χώρους σε νέα κρεματόρια. Ο απολογισμός θα είναι τραγικός:
149 άτομα θα καούν ζωντανά ή θα εκτελεστούν, από τα οποία τα 51 κάτω των 18 ετών.
Ο Χορτιάτης θα ζήσει ένα Ολοκαύτωμα, θα γραφεί για πάντα στις σελίδες της ιστορίας ως ένας μαρτυρικός τόπος, που μπορεί να γνώρισε τη φρίκη, την καταστροφή και το θάνατο, αλλά δεν υπέκυψε.
Θα γίνει ένα διαχρονικό σύμβολο αντίστασης, αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία, ιδεών και ιδανικών.
ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΤΗΣ «ΟΙΚΙΑΣ ΝΤΑΜΠΟΥΔΗ»

εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε ο δήμος Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 66 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944, όπου 149 άνθρωποι βρήκαν φρικτό θάνατο από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους, παραβρέθηκε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γρηγόρης Ψαριανός.

Χθες βράδυ παρακολούθησε τη συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Χορτιάτη ενώ σήμερα κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των 149 θυμάτων.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στον Χορτιάτη, συναντήθηκε με τους τοπικούς δημάρχους Πανοράματος , Χορτιάτη και Πυλαίας, συζητώντας τα προβλήματα που ανακύπτουν εν όψει της ενοποίησης των δήμων στο σχήμα του Καλλικράτη.
Σε δηλώσεις του στην ΕΤ3, τόνισε: «το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη αλλά και των υπολοίπων ελληνικών μαρτυρικών χωριών θα πρέπει να μείνουν στην ιστορία ως σημεία αναφοράς  της ανθρώπινης θηριωδίας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση αύξηση της φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης, είπε:
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξομοιώσει τις τιμές όλων των τύπων των καυσίμων, ανεξάρτητα από το κόστος διύλισης και επεξεργασίας τους. Επιπλέον, κάνει λαθρεμπόριο καυσίμων και μαύρη αγορά, καθώς περίπου τα 2/3 της τιμής των καυσίμων είναι φόροι, συνεχίζοντας έτσι τη φοροληστρική επιδρομή που ακολουθείται χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις».
Το Ολοκαύτωμα
«Τράνταζε σαν από σεισμό συθέμελα ο Χορτιάτης, και ακόντιζε μηνύματα με κόκκινη βαφή», γράφει στο ποίημά του «Θεσσαλονίκη ΙΙ» ο Νίκος Καββαδίας. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 η δρεπανοφόρος Άτροπος Μοίρα επέλεξε τον Χορτιάτη να ακοντίσει τα δικά της αιματοβαμμένα μηνύματα. Να θερίσει 149 μίσχους, να κόψει με μια απότομη κίνηση τα χρώματα της ίριδας που ρίζωναν στους πρόποδες του Χορτιάτη και να αφήσει μόνο μαύρο και κόκκινο, καπνό και αίμα.
1 Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 ο Χορτιάτης πλήρωσε βαρύ τίμημα για την αντιστασιακή του δράση. Πλήρωσε με 149 αθώες ζωές και τη σχεδόν εκ βάθρων καταστροφή του, διότι δεν έσκυψε το κεφάλι στον κατοχικό ζυγό, δεν έπλευσε στα δύσκολα χρόνια κόστα-κόστα, ούτε έμεινε στα ρηχά, μα έστρεφε το ακρόπρωρό του στα ανοικτά, μπήκε στις τρικυμίες με υψωμένη την αντιστασιακή παντιέρα.
Ο θάνατος ενός Γερμανού στρατιώτη σε μια ένοπλη συμπλοκή στην περιοχή Καμάρα μεταξύ ανταρτών και Γερμανών, που συνόδευαν το όχημα της εταιρείας ύδρευσης -το οποίο όπως κάθε Σάββατο ανηφόριζε στο χωριό, ώστε να απολυμάνει τις πηγές της Αγίας Παρασκευής- ήταν μόνο η αφορμή που ζητούσαν οι κατοχικές δυνάμεις.
Λίγη ώρα αργότερα οι γερμανικές δυνάμεις συνεπικουρούμενες από ορδές ταγματασφαλιτών θα φτάσουν στον Χορτιάτη έτοιμες να εφαρμόσουν ένα προμελετημένο σχέδιο. Ξεσπούν σε πράξεις παράφορης βίας, σκοτώνουν βρέφη, βιάζουν, εκτελούν εν ψυχρώ, καίνε και λεηλατούν. Συγκεντρώνουν όσους δεν έχουν εγκαταλείψει το χωριό στο φούρνο του Γκουραμάνη και το σπίτι του Νταμπούδη, μετατρέποντας τους δύο χώρους σε νέα κρεματόρια. Ο απολογισμός θα είναι τραγικός: 149 άτομα θα καούν ζωντανά ή θα εκτελεστούν, από τα οποία τα 51 κάτω των 18 ετών.
Ο Χορτιάτης θα ζήσει ένα Ολοκαύτωμα, θα γραφεί για πάντα στις σελίδες της ιστορίας ως ένας μαρτυρικός τόπος, που μπορεί να γνώρισε τη φρίκη, την καταστροφή και το θάνατο, αλλά δεν υπέκυψε. Θα γίνει ένα διαχρονικό σύμβολο αντίστασης, αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία, ιδεών και ιδανικών.
Popout
Popout

 Θεσσαλονίκη ΙΙ

Στίχοι: Καββαδίας Νίκος
Μουσική: Ξέμπαρκοι
Πρώτη εκτέλεση: Ξέμπαρκοι


Τράνταζε σαν από σεισμό συθέμελα ο Χορτιάτης
κι ακόντιζε μηνύματα με κόκκινη βαφή.
Γραφή από τρεις και μου 'γινες μοτάρι και καρφί.
Μα έριχνε η Τούμπα, σε διπλό κρεβάτι, τα χαρτιά της.

Τη μάκινα για τον καπνό και το τσιγαροχάρτι
την έχασες, την ξέχασες, τη χάρισες αλλού.
Ήτανε τότε που έσπασε το μεσιανό κατάρτι.
Τα ψέματα του βουτηχτή, του ναύτη, του λωλού.

Και τι δεν έχω υποσχεθεί και τι δεν έχω τάξει,
μα τα σαράντα κύματα μου φταίνε και ξεχνώ
-της Άγρας τα μακριά σαριά, του Σάντουν το μετάξι-
και τα θυμάμαι μόλις δω αναθρώσκοντα καπνό.

Το δαχτυλίδι που 'φερνα μου το 'κλεψε η Οράγια.
Τον παπαγάλο μάδησε και έπαψε να μιλεί.
Ας εκατέβαινε έστω μια, στο βίρα, στα μουράγια,
κι ας κοίταζε την άγκυρα μονάχα, που καλεί.

Τίποτα στα χεράκια μου, μάνα μου, δε φτουράει
έρωτας, μαλαματικά, ξόμπλια και φυλαχτά.
Σιχαίνομαι το ναυτικό που εμάζεψε λεφτά.
Εμούτζωσε τη θάλασσα και τηνε κατουράει.

Της Σαλονίκης μοναχά της πρέπει το καράβι.
Να μην τολμήσεις να τη δεις ποτέ από τη στεριά.
Κι αν κάποια στην Καλαμαριά πουκάμισο μου ράβει,
Μπορεί να 'ρθω απ' τα πέλαγα με τη φυρονεριά.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΙ - Ν. Καββαδίας - Ξέμπαρκοι

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"


Μπράβο ρε Γερουλάνε, βάφτισες στο site του ΥΠΠΟΤ Τούρκικο το Καστελόριζο !!!

Βάφτισαν τούρκικο το Καστελόριζο!


Ακόμη ένα λάθος, μία παράλειψη της ελληνικής κυβέρνησης έρχεται να προκαλέσει το γνωστό μειδίαμα και τα συνηθισμένα ερωτηματικά στον Έλληνα πολίτη. Κι αυτό γιατί δεν εκπλήσσει, δεν σοκάρει, μία τέτοια γκάφα απλώς είναι
μέσα στο πρόγραμμα του γνωστού ελληνικού ωχαδερφισμού. Κοιτώντας με όχι και μεγάλη προσοχή κανείς το πολιτιστικό χάρτη του υπουργείου Πολιτισμού είναι ολοφάνερο ότι μερικοί ενδεχομένως να χρειάζονται μαθήματα γεωγραφίας αφού κατά λάθος... ξέχασαν ότι το Καστελόριζο ανήκει στην Ελλάδα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο γεωγραφικός χώρος της Ελλάδας είναι με χρώμα λευκό ενώ εκείνος της Τουρκίας είναι στους τόνους του μπεζ. Το ίδιο και το νησάκι Μεγίστη, ήτοι Καστελόριζο. Και το ερώτημα είναι ένα: Δεν το είδε κανείς πριν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Πολιτισμού; Ούτε ο κ. Παύλος Γερουλάνος; Το λάθος έρχεται να προστεθεί στα κακώς κείμενα του Αιγαίου ως θέμα που έχει μονοπωλήσει δεκαετίες διαπραγματεύσεων των δύο χωρών. Με την Τουρκία να πιέζει ασκώντας διάλογο αμφισβητήσεων των θαλάσσιων συνόρων και την Ελλάδα να εμμένει με τους όρους της υφαλοκρηπίδας ενώ ήδη από το 1982 η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ευνοεί τη χώρα μας προβλέποντας τη δημιουργία θαλάσσιας ζώνης ΑΟΖ. Γεγονός το οποίο προσφέρει το δικαίωμα στο ελληνικό κράτος να εκμεταλλεύεται μία θαλάσσια ζώνη πλάτους μέχρι και 200 μιλίων. Έτσι τα νησιά με οικονομική δραστηριότητα, όπως και οι ηπειρωτικές περιοχές, να έχουν δικαίωμα ΑΟΖ.


Γεια χαρά ρε μάγκες δεν αντέξατε χώρια, ξανανταμώσατε!!!

In Memoriam

τωρα μιλαει η σιωπη…..

θα μας λειψετε πολυ..

Μανώλη και Νίκο


Μ.Ρασούλης&Ν.Παπάζογλου-Στη ρωγμή του χρόνου(198?)

Από Έλενα...Ελένη

Από την παρουσίαση του βιβλίου "Από Έλενα....Ελένη"...

Από το yiolap.blogspot.com

Ποτέ άλλοτε σε παρουσίαση βιβλίου δεν έχω συναντήσει κόσμο να ακούει με τόση προσήλωση, με τέτοιο δέος! Οι ματιές τους απέναντι είχαν μια παράκληση, μια προσμονή να καταλάβουν, να βρουν την πηγή της δύναμης που έβγαλε την Ελένη νικήτρια στην πάλη της με τον καρκίνο. Δημοσιεύω την ομιλία της παρουσίασής μου όπως την έκανα στις 14 Απριλίου στο βιβλιοπωλείο ΠΑΡΓΑ.
«Σε κάποια ομιλία του ο Λεό Μπουσκάλια είπε:
Δεν έχει σημασία ποιος είμαι, τι ρούχα φορώ, τι αυτοκίνητο οδηγώ, ποια είναι η μόρφωσή μου. Σημασία έχει μπορείς να συγχωρέσεις; Μπορείς να ξεχάσεις; Μπορείς να πεις δεν πειράζει, άνθρωποι είναι και αυτοί, και να τους αγκαλιάσεις και μετά ν’ αγκαλιάσεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Και να ανακαλύψεις μέσα σου πόσο ιδιαίτερος και μοναδικός είσαι… Αυτό έκανε η Ελένη Καλαμάρη κυρίες και κύριοι.
Μέχρι πριν δύο εβδομάδες δεν την...
γνώριζα. Άκουσα για πρώτη φορά το όνομά της όταν ο Δημήτρης Μπαλαούρας μου ζήτησε να παρουσιάσω το βιβλίο της. Τώρα έχω την εντύπωση πως την γνωρίζω χρόνια. Γιατί το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας δεν είναι ένα μυθιστόρημα, είναι μια κατάθεση ψυχής, μια παρακαταθήκη για όλους εμάς, και γράφτηκε για να μας δώσει μαθήματα ζωής.

Το να παλεύεις να κρατηθείς στα πόδια σου όταν ο καρκίνος εισβάλλει στη ζωή σου σαν ένα θεόρατο τσουνάμι που παρασέρνει στο διάβα του όνειρα, αγάπες κι ό,τι μπορεί να προσμένει ένα κορίτσι στα δεκαεννιά του, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το να κοιτάς το θάνατο ίσα στα μάτια και να τον αψηφάς συνεχίζοντας απτόητος τη ζωή σου με μια δύναμη που δεν επιτρέπει να καταθέτεις τα όπλα, απαιτεί σθένος, πίστη, αυτοσεβασμό, αξιοπρέπεια κι αγάπη για το θείο δώρο που σου έδωσε η φύση.
Δεν είναι ποτέ εύκολο να μιλά κανείς γι αυτά που τον φοβίζουν, γι αυτά που τον πονούν και τον πληγώνουν. Κι όμως η Ελένη Καλαμάρη τόλμησε να απλώσει τη ψυχή της, πιστεύοντας πως ο δικός της αγώνας θα βοηθήσει κάποιους συνανθρώπους της να αντιμετωπίσουν το δικό τους πρόβλημα. Κατάφερε με την αυτογνωσία να βγάλει προς τα έξω τον μικρό Θεό που όλοι κρύβουμε μέσα μας και να μετατρέψει το κακό σε καλό και μέσα από τα χαλάσματα που ξέρασε το τσουνάμι, να ανατείλει ένα λαμπρό μαργαριτάρι.
Η Ελένη Καλαμάρη δεν διαθέτει υπερφυσικές δυνάμεις. Είναι ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας. Γεννήθηκε στην Γερμανία το 1978. Σπούδασε γραμματεία Διευθύνσεως και Μηχανογραφημένη Λογιστική. Γνωρίζει την Αγγλική και Γερμανική γλώσσα και ζει με τον γιο της στον Πειραιά.
Η ιστορία του βιβλίου αρχίζει όταν η Ελένη στα δεκαεννιά της ψηλάφησε ένα μικρό κουβαράκι στο λαιμό και χρειάστηκε τρία χειρουργεία για να το ξεπεράσει. Κι αφού ήταν κάτι που αντιμετωπίστηκε εύκολα, κανείς από τους δικούς της δεν ανάφερε στην ίδια τη λέξη «καρκίνος» για να μην διαταράξει την ήρεμη μέχρι τότε ζωή της. Το ονόμασαν πολυοζώδη βρογχοκήλη. Η Ελένη μετά απ’ αυτό, συνέχισε ανέμελα τη ζωή της και δεν άργησε η στιγμή που ένας μεγάλος έρωτας κτύπησε την πόρτα της καρδιάς της. Η γνωριμία της με τον Άγγελο, γόνο μιας πλούσιας επαρχιώτικης οικογένειας οδήγησε στον αρραβώνα, μετά στο γάμο και ακολούθως σε μια εγκυμοσύνη. Στον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης έκανε την εμφάνισή του ένα κουβαράκι στο στήθος και λίγο αργότερα μια μετάσταση στα κόκκαλα. Το πόδι της ψηλά στο γοφό, της προκαλεί τρομερούς πόνους και την ακινητοποιεί τους μήνες της εγκυμοσύνης στο κρεβάτι. Αυτό ήταν η αφορμή να αρχίσει μια κατακραυγή από την οικογένεια του Άγγελου. Την κατηγόρησαν πως ενώ ήταν μια καρκινοπαθής, ξεγέλασε το γιο τους να την παντρευτεί καταστρέφοντάς του τη ζωή. Εκείνη τη δύσκολη ώρα που ο καθ’ ένας χρειάζεται αγάπη και μια αγκαλιά να κουρνιάσει τον φόβο και την αβεβαιότητα, η Ελένη αντιμετώπισε την πίκρα, την προδοσία και την εγκατάλειψη. Δεν την άφησα να το παιδί της όταν γεννήθηκε, της το πήραν. Μένει εντελώς μόνη από την πλευρά του άντρα της να αντιμετωπίσει την ασθένεια και το τέλος που καραδοκούσε. Οι γιατροί της είχαν δώσει τρεις έως έξι μήνες ζωής. Όμως αυτή δεν υποτάσσεται στο μοιραίο. Θέλει να παλέψει για το μωρό της. Υπομένει με θάρρος χημειοθεραπείες, ραδιοθεραπείες, το πέσιμο των μαλλιών, τα νύχια να φεύγουν μαζί με τις σάρκες της. Όμως η αγάπη για τη ζωή και γι αυτούς που αγαπά υπερέχει. Αποφασίζει να παλέψει και να νικήσει την ασθένεια. Μα πρώτα πρέπει να αποβάλει από μέσα της το κατακάθι της πίκρας και του θυμού. Σ’ αυτό τη βοηθά η Εκάτη, η δασκάλα, δίνοντάς της μαθήματα για την εσωτερικότητα, και αρχίζει να κάνει θεραπεία με Ρέικι. Λέει η Ελένη στο βιβλίο.
«Το πρώτο που θα έπρεπε να κάνω ήταν να γνωρίσω τον τρόπο σκέψης μου, την οπτική μου απέναντι στη ζωή. Κατόπιν, θα πολεμούσα να τα αλλάξω. Μόνο έτσι θα κατάφερνα να μετατρέψω το δάκρυ σε χαμόγελο, τη θλίψη σε χαρά, το μαύρο σε άσπρο, τον φόβο σε ελπίδα. Μόνο έτσι θα κατάφερνα να μετατρέψω την κατάρα σε δώρο!»
Ακούει τη δασκάλα της με προσοχή και προσπαθεί να καταλάβει πράγματα που της είναι εντελώς άγνωστα, μια νέα φιλοσοφία για αισθήματα και τρόπο σκέψης που θα επιδράσουν καταλυτικά στην ασθένεια. Πολλές φορές αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο εφικτό και το ανέφικτο και ρωτά πανικόβλητη τη δασκάλα της.
«Μα, να είμαι ευγνώμων που με πρόδωσαν;»
«Φυσικά! Απαντά η Εκάτη. Θα βλέπεις το σπίτι σου να καίγεται και θα λες ευχαριστώ στον εμπρηστή. Θα βλέπεις τους φίλους σου να σε προδίδουν και θα τους λες ευχαριστώ. Και αυτά όχι από αναισθησία, μοιρολατρία, ανοησία ή έλλειψη ικανότητας διαχείρισης. Εσύ γνωρίζεις ότι τα πάντα είναι ένα μάθημα. Οπότε βλέπεις καθαρά αυτό που είναι ο κάθε ένας από αυτούς, για εσένα, τους ευχαριστείς και προχωράς την ζωή σου παρακάτω. Ούτε μίση ούτε πάθη. Μόνο γνώση. Γνώση ότι ο εμπρηστής είναι εκπαιδευτής σου και ο προδότης δάσκαλος!»
Η Εκάτη έσκυψε και παρατήρησε από κοντά τον μικρό καρπό που κρεμόταν από ένα κλωνάρι ελιάς. «Όλη η υγεία του σώματος είναι συμπιεσμένη μέσα σε αυτόν τον μικρό καρπό» μονολόγησε. Την άκουσα να ευχαριστεί ψιθυριστά τον Δημιουργό. Έπειτα με πλησίασε και κάθισε πάλι δίπλα μου.
«Μην αφήσεις την ομίχλη των αναμνήσεων να σκεπάσει αυτό το φως που έχεις τώρα πάνω απ’ το κεφαλάκι σου! Αντίθετα, κάνε την φάρο. Κάνε την σοφία. Κάνε την συγχώρεση. Μόνο έτσι θα λυτρωθείς. Μην σπαταλήσεις ούτε ρανίδα της ύπαρξής σου πια για να αποδείξεις την αθωότητά σου. Εσύ ξέρεις ποια είσαι, αυτό πρέπει να σου αρκεί. Αν επιμείνεις, θα σου γίνει εμμονή. Στο τέλος θα καταλάβουν, θα δουν, δεν μπορεί να μην δουν τι έχουν κάνει. Ο ίδιος ο Θεός θα φροντίσει γι αυτό».
Και ο Θεός πράγματι φρόντισε. Η Ελένη επέστρεψε κοντά στο παιδί της. Ο καρκίνος εξαφανίστηκε για να επιστρέψει δύο χρόνια αργότερα και να τον πολεμήσει ξανά βάζοντας κάθε φορά μεγαλύτερο πείσμα να απομακρύνει το θάνατο. Μα όσο πιο πολύ εμβαθύνει στη φιλοσοφία, εξοικειώνεται πιο πολύ με την ιδέα του θανάτου. Προσπαθεί να προετοιμάσει το παιδί της με ένα πολύ γλυκό τρόπο αν τελικά επέλθει το αναπόφευκτο.
Αδράχνει την ευκαιρία όταν ο μικρός τη ρωτά «μαμά πού είναι ο Άγιος Βασίλης;»
Κι αυτή απαντά χαμογελαστή «Στον Βόρειο Πόλο μωρό μου». «Μαμά δεν τον βλέπω».
«Θέλεις να τον δεις; Τότε κάνε αυτό που θα σου πει η μανούλα. Κλείσε τα ματάκια σου μωράκι μου. Σκέψου τώρα τον Άγιο Βασίλη «βασιλιά μου». Δες τα άσπρα του γένια. Δες τα κόκκινα ρούχα του. Άκουσε τον με τα αυτάκια της φαντασίας σου να γελάει. Να σου λέει χο-χο-χο. Τώρα τον βλέπεις;» τον ρωτά τρυφερά.
«Ναι!» απάντησε χαρούμενος.
Κάθε φορά λοιπόν που θα θέλεις να βλέπεις κάποιον που αγαπάς και δεν είναι δίπλα σου, θα κάνεις αυτό που σου είπε τώρα η μανούλα. Θα κλείνεις τα ματάκια σου και θα τον σκέφτεσαι, είδες που τον βλέπεις αμέσως;»
«Έτσι βλέπω και τον μπαμπά» είπε ο μικρός με κέφι.
«Έτσι θα βλέπεις και την μανούλα… Ναι ζωή μου, κάθε φορά που θα θέλεις να με δεις και εγώ δεν είμαι δίπλα σου, θα κλείνεις τα ματάκια και θα με σκέφτεσαι, και τότε τσουπ, θα είμαι και πάλι μπροστά σου. Και να ξέρεις μικρέ μου άγγελε, ότι η μανούλα έχει μαγικές ικανότητες. Ακόμα και να μην με βλέπεις, ακόμα και να μην με ακούς, εγώ θα είμαι πάντα δίπλα σου, να σε αγαπάω και να σε προστατεύω». Λέγοντας αυτά προσπαθεί να κρατά τα μάτια στεγνά και τη φωνή σταθερή μ ην δώσει λανθασμένη εντύπωση στο παιδί της.
Ένα ακόμα απόσπασμα από το τέλος του βιβλίου όταν η εσωτερικότητά της θα έχει πια ολοκληρωθεί.
«Κι όμως, σαν κομμάτι του ίδιου σου του κόσμου, επιλέγω να επιμένω. Επιλέγω να ζω και να χαμογελάω. Κι όμως αναιρώ τον πρώτο μου κανόνα και θυμώνω. Θυμώνω με εσένα!
Μ’ εσένα, που κλαις γιατί δεν σου έφτασαν τα χρήματα να πάρεις ένα ακόμα ζευγάρι παπούτσια και σου λέω ότι υπάρχουν άνθρωποι χωρίς πόδια. Μ’ εσένα, που επιλέγεις να πεθάνεις, που χώνεις μια σύριγγα στη φλέβα, επειδή σου έτυχε μια δύσκολη ζωή ή μια αποτυχία, και σου λέω ότι η ζωή είναι για να την ζεις, να βαστάς γερά τα σκοινιά και να συνεχίζεις κόντρα στο κύμα.
Μ’ εσένα, που κάθεσαι στην αγκαλιά του ανθρώπου σου και κλεις ή καταριέσαι ή λες κουράστηκα, μόλις τύχει η πρώτη αναποδιά, και σου λέω ότι υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα χωρίς να έχουν μια αγκαλιά να χωθούν μέσα της.
Ευτυχώς λοιπόν που αρρώστησα! Ευτυχώς που, έστω και στο τέλος –αν είναι τώρα το τέλος, ξύπνησα. Ευτυχώς που έπαθα και δεν λύγισα, όχι γιατί ήμουν πιο δυνατή από εσένα, αλλά γιατί επέλεξα να γίνω δυνατή! Δεν είμαι καλύτερη από εσένα! Είμαι το ίδιο με εσένα!»
Αλήθεια πώς ένα κορίτσι που μέχρι χτες είχε άγνοια των πάντων κατάφερε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να ντυθεί τη νόηση; Ίσως να είναι κάτι που όλοι πρέπει να μάθουμε!

Η φίλη Κυπρούλα με την Ελένη


Τελικά τόσα χρόνια ΠΟΙΟΣ τα έφαγε ;;;

Η τάξη που τα έφαγε

Η δημόσια συζήτηση της Ελληνικής κρίσης έχει τεθεί πολλές φορές σε επίπεδο ηθικής, αλλά ελάχιστες σε επίπεδο αριθμών. Έτσι πέρα από τα κλασικά “είμαστε τεμπέληδες” και “μαζί τα φάγαμε” , υπάρχει κι ένα σαφές κάλεσμα σε εθνική επαγρύπνηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν χάνει καμία ευκαιρία να αναφερθεί σε ιστορικές εθνικές στιγμές, σε εθνικό χρέος κλπ κλπ.
Όπως η αριστερά αρέσκεται να τσουβαλιάζει τον “λαό” σ’ έναν άμορφο ομοιογενές χυλό προκειμένου να κρύψει τις πραγματικές της αδυναμίες αντιπροσώπευσης στην κοινωνία, έτσι και η δεξιά χρησιμοποιεί τον όρο “έθνος” προκειμένου να καλύψει όλη τη βρώμα και τη δυσωδία του κυβερνητικού συστήματος.
Κι αν για την αριστερά, αυτό το τσουβάλιασμα σημαίνει συνήθως χαμένες προσδοκίες και πνιγμένα όνειρα κοινωνικής δικαιοσύνης, για την κοινωνική και οικονομική δεξιά που αντιπροσωπεύεται από το 70% του εκλογικού σώματος, σημαίνει κυριολεκτικά χοντρές κοιλιές, ζεστό χρήμα και συγκάλυψη του ποιος πραγματικά μας οδήγησε στην καταστροφή.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε σε απόλυτα νούμερα τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου από την άμεση φορολογία την τελευταία δεκαετία. Είναι χωρισμένα σε φυσικά πρόσωπα (πολίτες) και σε νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις). Το πρώτο που μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι πως στη δεκαετία της ανάπτυξης, δηλαδή “της μεγάλης και ισχυρής ελλάδας”, οι φόροι των πολιτών διπλασιάστηκαν, τη στιγμή που η φόροι των επιχειρήσεων μειώθηκαν στα 3/5 του 2000. Κι έτσι ενώ το 2000 οι δύο κατηγορίες πλήρωναν σχεδόν ίσα ποσά (5δις προς 5δις), το θρυλικό 2008 η διαφορά έγινε 11δις προς 4δις, διαφορά που διατηρήθηκε και το 2009 παρά τις εξαγγελίες περί έκτακτης εισφοράς και άλλων πατριωτικών δεκάρικων. Με λίγα λόγια οι επιχειρήσεις μέσα στη δεκαετία της ανάπτυξης, πλήρωναν κάθε χρόνο και λιγότερα.
Και προσέξτε με τον όρο επιχειρήσεις, στην ουσία βάζουμε μέσα και τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες που βγάζουν παραπάνω από 40-45 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Αυτό συμβαίνει διότι -μετά τον αλογοσκούφη- φορολογικά μιλώντας, συνέφερε περισσότερο να ανοίξεις επιχείρηση, παρά να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας αν έβγαζες πάνω από 40-45χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Άρα στην ουσία, η φορολογία των πραγματικών επιχειρήσεων είναι ακόμα μικρότερη από τα νούμερα που βλέπουμε.


Ας πάει το παλιάμπελο
Διότι στην ουσία ήθελα να κάνω μια υπόθεση: Τι θα γινόταν εάν οι επιχειρήσεις πλήρωναν κι αυτές εξίσου με τους πολίτες τις χρονιές της ανάπτυξης? Τι θα γινόταν δηλαδή εάν οι επιχειρήσεις έπρατταν το χρέος τους σε μια κοινωνία που τους χάριζε κάθε χρόνο και περισσότερα κέρδη? Προσέξτε, η υπόθεση που κάνουμε συμπεριλαμβάνει όλες τις ελληνικές “ιδιαιτερότητες”, δηλαδή όλα τα παράθυρα νόμιμης και παράνομης φοροδιαφυγής που εφαρμόζουν τα φυσικά πρόσωπα. Διότι τα παράκατω νούμερα μας λένε, πως μπορεί όλοι να τρώγαμε, αλλά κάποια γουρουνάκια σίγουρα έτρωγαν πολύ παραπάνω. Ας δούμε πόσο παραπάνω.
Στη στήλη Δ λοιπόν μάζεψα τη διαφορά μεταξύ των φόρων που πλήρωναν οι πολίτες και των φόρων που πλήρωναν οι επιχειρήσεις. Και βλέπετε πως στο τέλος ο λογαριασμός γράφει σχεδόν 44δις. Μας φτάνουν αυτά? Όχι φυσικά. Διότι για κάθε χρονιά που τα γουρουνάκια επιχειρήσεις απέφευγαν να συνεισφέρουν εξίσου με τους πολίτες, το κράτος έβαζε τη διαφορά από την τσέπη του δανειζόμενο. Στην ουσία επιχορηγούσε τα κέρδη των επιχειρήσεων, κι αυτή η επιχορήγηση έχει κόστος. Το οποίο υπολογίσαμε στην τελευταία στήλη (τόκοι). Οι τόκοι υπολογίστηκαν με βάση τον μέσο όρο των τόκων που πληρώναμε για το χρέος μας την κάθε αντίστοιχη χρονιά. Τετραετή αναχρηματοδότηση, σημαίνει πως το κράτος κάθε 4 χρόνια (κατά μέσο όρο) έπρεπε να ξαναδανειστεί τα χρήματα, σε αυτό που στην αργκό ονομάζεται ρολάρισμα των ομολόγων. Έτσι πχ, τα 378εκ ευρώ του 2000 τα οποία το κράτος δανείστηκε με επιτόκιο 7,4% , αναχρηματοδοτούνταν το 2004 με επιτόκιο 4,8% κ.ο.κ.
Ο λογαρισμός των τόκων που πλήρωσε το κράτος για τη δεκαετία μας βγαίνει 13,5δις ευρώ. Με λίγα λόγια το συνολικό κουστουμάκι που πληρώσαμε ως επιδότηση για τα κέρδη των επιχειρήσεων ήταν χοντρικά περίπου 57,5δις ευρώ μέσα στη δεκαετία. Τι σημαίνουν 57,5 δις?
Το 2009 με την καταστροφική κυβέρνηση της ΝΔ και του καραμανλή να έχει διαλύσει ο,τιδήποτε κινείται σε αυτή τη χώρα, το χρέος της κυβέρνησης είχε φτάσει περίπου στα 300δις ευρώ, δηλαδή πάνω από 120% του ΑΕΠ. Αν οι επιχειρήσεις είχαν κάνει το χρέος τους προς την κοινωνία στην οποία βασίζονται για να τρώνε και πλήρωναν όσους φόρους πλήρωναν και τα φυσικά πρόσωπα, το δημόσιο χρέος θα ήταν 300-57=243δις ευρώ δηλαδή κάτω από 100% του ΑΕΠ. Άρα η χώρα σύμφωνα με την επίσημη αφήγηση θα είχε γλυτώσει τη λαίλαπα των αγορών , το μνημόνιο το ΔΝΤ και τα ρέστα.
Ο παραπάνω χοντρικός αλλά ακριβής στην ιδέα του υπολογισμός, δεν έγινε για να δείξουμε πως δεν υπήρξε κάποιο γενικευμένο φαγοπότι σε αυτή τη θρυλική δεκαετία του ευρώ. Έγινε για να δείξει, πως μερικά γουρουνάκια έφαγαν (και συνεχίζουν να τρώνε εάν δείτε τα αποτελέσματα του 2010) πολύ παραπάνω από μερικά άλλα. Κι έτσι την επόμενη φορά που θα ακούσετε κάποιον να μιλάει για εθνική προσπάθεια, σας παρακαλώ θυμηθείτε να του τρίψετε αυτόν τον πίνακα στη μούρη. Διότι μεταξύ κατεργαρέων χρειάζεται και λίγη ειλικρίνεια που γενικά δεν περισσεύει.
Και θα κάνω και μια δίκαιη πρόταση. Το κράτος επί μία δεκαετία “δάνειζε” τις επιχειρήσεις με προνομιακότατους όρους, καθώς καμία επιχείρηση δεν μπορούσε να πάρει δάνειο με μικρότερο επιτόκιο σε κάθε αντίστοιχη εποχή. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να ξεπληρώσουν στο κράτος αυτά τα 57δις? Ξέρω τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά τόσο μεγάλες και υγιείς επιχειρήσεις που έχουμε, θα βρούνε έναν τρόπο. Το χρωστάνε άλλωστε στο έθνος.
ΥΓ το κείμενο αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να γραφτεί χωρίς τα στοιχεία που με επιμονή μέρμηγκα έχει μαζέψει ο επ’ αριστερά. Για το μαγείρεμα και τις όποιες μαλακίες ή λάθη ευθύνεται αποκλειστικά ο βρωμερός κινέζος από τα φραουλοχώραφα της μανωλάδας Techie Chan.
Αυγή, Τετάρτη 20 Απρίλη 2010


Δυστυχώς Νιόνιο το παρακάτω άρθρο λέει σχεδόν ΟΛΗ την αλήθεια...

Απάντηση στον Νιόνιο

«Είμαι δεκαεξάρης, σας γαμώ τα Λύκεια»

Λαϊκισμός λαϊκοέντεχνος

Ο Διονύσης Σαββόπουλος σε συνέντευξή του στο «Ποντίκι» (10/3) δηλώνει εμφαντικά: «Τιμώ τον Πάγκαλο, αλλά δεν τα φάγαμε μαζί». Για να τιμά τον κ. αντιπρόεδρο, προφανώς έχει τον λόγο του, ως προς το δεύτερο όμως σκέλος της δήλωσής του υπάρχουν συγκεκριμένες ενστάσεις:

Αγαπητέ Νιόνιο, δυστυχώς μαζί τα φάγατε. Αυτοί ως εξουσία που συναλλάσσεται και εξαγοράζει, εσύ ως ευφυέστατος πλην θεσμικός καλλιτέχνης που παρέσχες αφειδώς στο σύστημα το άλλοθι που είχε ανάγκη. Επειδή έχει περάσει θλιβερά πολύς καιρός από το «Βρώμικο Ψωμί», την ελεγεία του Κοεμτζή ή τον «Πολιτευτάκια». Αλλά ακόμη και από την εποχή που χλεύαζες τον τύπο εκείνο με την πιτυρίδα, το μούσι και το τσαντάκι, τον ενημερωμένο από τον Κακαουνάκη ή τους κωλοέλληνες που λίγο ρατσιστικά αμαύρωναν την αρχαιοελληνική (σου) καθαρότητα. Έπειτα ήρθαν τα μητσοτάκ, οι κολεγιές με την κυρία Μαρίκα, οι κρατικές, εθνικοπατριωτικές συναυλίες με τον υπουργό Βαρβιτσιώτη – είχες, βλέπεις, και τον γιο σου φαντάρο – αλλά και οι απίστευτα χαριτωμένες μεν, παπαροειδείς δε κοινότητες των Ελλήνων που με ορθοδοξίες και άλλες κοινοτοπίες φτιάχνουν άλλους γαλαξίες κ.λπ. Μετά ήρθε ο Μυλοπόταμος και οι Φιλιππινέζες συν τα πατριαρχεία. Εν ολίγοις, ως main stream καλλιτέχνης κατάφερες, νόμισες, να έχεις και τον σκύλο και τη πίτα ακέραιους. Είναι έτσι όμως; Τι σχέση έχει ο Νιόνιος του «Κύτταρου» και του «Ροντέο» με το Μέγαρο και το Παλλάς; Μονάχα το αναλλοίωτο στυλ ενός ταλέντου που ξέρει οβιδιακά να μεταλλάσσεται για να βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα. Να γιατί τα φάγατε μαζί. Προς Θεού, δεν υπαινίσσομαι αρπαχτές ή ποινικά κολάσιμες πράξεις. Υποστηρίζω ευθέως ότι κι εσύ υπήρξες από νωρίς τμήμα της συγκάλυψης. Της αποσιώπησης και της κυρίαρχης συναίνεσης οι οποίες καταδίκασαν αυτόν τον τόπο στη νιρβάνα της άγνοιας και στο σκοτάδι τού «έχει ο Θεός». Σ’ εκείνο τον γιαλαντζί εκσυγχρονισμό, δηλαδή, όπου όλα αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν, αρκεί να μη θιγεί το star system και τα κυρίαρχα ιδεολογικά στερεότυπα. Αυτόν τον φασιστοειδή, πολυσυλλεκτικό λαϊκισμό, τέλος, που εξίσωσε την ποιότητα ζωής με τη χυδαία κατανάλωση και την τέχνη με τη φαντασμαγορία ή την άνευ όρων διασκέδαση. Αυτόν πληρώνουμε τώρα. Και ως προς αυτό φταίμε όλοι. Αφού οι κεφαλές του τόπου κοιτούσαν απλώς την καριέρα τους. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Όσων έγκαιρα προέβλεψαν την κρίση αποκαλύπτοντας και κριτικάροντας τους μηχανισμούς που την προκαλούσαν. Και γι’ αυτό υπέστησαν περιθωριοποιήσεις, αποκλεισμούς κ.λπ. Μπορείς να το φανταστείς εσύ, ο αγαπημένος των ΜΜΕ, με το κάπως αφ’ υψηλού υφάκι; Διανοητές ή δημιουργοί, όπως ο Παναγιώτης Κονδύλης ή ο προφητικός Βλάσης Κανιάρης του «Ελλάδα αλίμονο» από το 1980, ήσαν διά βίου αποσιωπημένοι από τα κυρίαρχα έντυπα και κάποια τσογλάνια της δημοσιογραφίας. Η λίστα, λ.χ., των κομμένων από τον ΔΟΛ υπήρξε περιώνυμη. Αντίθετα, οι εύκολες γραφίδες ή οι καλλιτέχνες - διακοσμητές, όλοι δηλαδή οι σημαιοφόροι μιας συγκίνησης σε τιμή ευκαιρίας, πρωταγωνιστούσαν. Αστειάκια, εξυπναδούλες, δηθενιές, κασσανδρισμοί εκ του ασφαλούς και στον ρόλο του Χορν ο Φασουλής. Επίσης, άλλοι «διεθνείς» μας συγγραφείς ή δαφνοστεφανωμένοι ποιητές της αριστεράς έπαιρναν αιωνόβιες εκπομπές στη τηλεόραση – για να ταυτίζεται στο διηνεκές η κουλτούρα με τη νύστα –, χρυσοφόρες θέσεις στο κράτος του ωραίου και παράλληλα έναν φωτοστέφανο που τους θεοποιούσε εν ζωή με το αζημίωτο. Να γιατί σταμάτησε να γράφει ο Μανόλης Αναγνωστάκης, αν θυμάσαι, να γιατί αναχώρησαν αυτοβούλως ο Χειμωνάς κι ο Λάγιος, να γιατί μαράζωσαν εκτός κρατικών επιχορηγήσεων ο Νίκος Νικολαΐδης ή ο Άρης Ρέτσος ενώ αντίθετα ο Δημήτρης Λιγνάδης ή ο Κραουνάκης γελοιοποιούν την Επίδαυρο και δεν κουνιέται φύλλο!

Μεγάλε τραγικέ, της τέχνης, ρετιρέ

ευάερο, ευήλιο, διαμπερέ! (sic).

Τι πνεύμα! Τι δράμα, λοιπόν, η σιωπή των αμνών - διανοούμενων! Ο άλλος πικρόχολος Σαλονικιός φίλος σου Χριστιανόπουλος το είπε καλά: «Φανταστείτε πού έχει φτάσει ο τόπος, όταν θεωρούν μεγάλους ποιητές τη Δημουλά κι εμένα!». Εκεί φτάσαμε. Όλοι με όλα. Και με τον Κωστάκη και με τον Γιωργάκη. Και με τους «ομιχλιστές» και με τα κατά παραγγελίαν βραβεία ή το κρατικό χρήμα. Και κυρίως με έναν νεποτισμό που συνεχίζεται, αδιαμφισβήτητος, κι ένα υπουργείο Πολιτισμού γεμάτο ανέμπνευστους κλειδοκράτορες που απλώς μοιράζουν πολιτιστικό χρήμα. Κανείς δεν αντιστέκεται; Αντιστεκόταν το «Αντί», γι’ αυτό είχαμε καταντήσει γραφικοί οι συντάκτες του. Αντιστέκονται ακόμη κάποιοι δημοσιογράφοι που είναι εργαζόμενοι, αλλά όχι υπάλληλοι του αφεντικού τους. Ούτε, πολύ χειρότερα, συνέταιροι. Όπως ο Στάθης ή ο Κ. Αγγελόπουλος ή ο πρόωρα αποσυρμένος – από αηδία – Βασίλης Καββαθάς. Καταλαβαίνεις βέβαια γιατί μου λείπει ο Μάνος Χατζιδάκις και ο ποιητικός - διαβρωτικός λόγος του. Η οξύτατη παρέμβασή του στα κοινά, που ήταν αριστοκρατική, άλλα ποτέ αφ’ υψηλού. Τελικά όλοι όσοι αντιστέκονται είναι αριστοκράτες. Σαν τον Δήμο Θέο ή τον Κωστή Παπαγιώργη ή τον Δημήτρη Αληθεινό ή τον Νίκο Μπάικα ή τον συνθέτη Χάρη Βρόντο (απολυμένο πλέον από το Γ’ Πρόγραμμα)!

Έτσι λοιπόν σήμερα η αποστροφή σου για τους κωλοέλληνες, επειδή είναι αφ’ υψηλού αλλά δεν αγγίζει την ουσία της νόσου, μου θυμίζει τη σιδερωμένη έκφραση της Όλγας Τρέμη. Και δεν τσιμπάω. Όχι άλλη, μεταλλαγμένη ΚΝΕ πια στον δημόσιο βίο. Νιόνιο, υπήρξες ο πιο προικισμένος της γενιάς σου και έχεις γράψει συνταρακτικά πράγματα. Αλίμονο, σήμερα η μουσική σου προκαλεί συγκίνηση ή και νοσταλγία. Σίγουρα πάντως αμηχανία. Σου θυμίζω την Καλομοίρα στο Ηρώδειο του Μητρόπουλου και της Wiener Philarmoniker. Και ποτέ πια σοκ. Και αυτό είναι άδικο. Πρωτίστως για σένα…

ΥΓ. 1

Τρώγαμε στο ουζερί του καπετάν Μιχάλη, στη Φειδίου, ο Γουδέλης, ο Καββαθάς και ο Βεριόπουλος όταν μας αιφνιδίασε μια εξαιρετική πλανόδια μπάντα. Ρουμάνοι και Αλβανοί αδελφωμένοι. Τι ρούμπες, τι σουίνγκ, τι αυτοσχεδιασμοί! Τι ηρωικό πράγμα τελικά η καθημερινότητα! Μαγεία. Αυτούς πρέπει να τους επιχορηγεί το ΥΠΠΟ, πέταξε ο Βασίλης και γελάσαμε. Τώρα όμως που το καλοσκέφτομαι, δεν είναι αστείο. Οι μπάντες αυτές διατηρούν ακόμη εκείνο τον αυτοσχεδιαστικό τρόπο της χαράς που τόσο λείπει στα μαραζωμένα μας στέκια. Θυμάσαι, Νιόνιο;

Κι επίσης επειδή ισορροπούν ρωμαλέα πάνω στην τεντωμένη κλωστή της τέχνης και της επιβίωσης.

ΥΓ. 2

Τελικά και από το υπόγειο φαίνεται η θάλασσα. Ευτυχώς. Μόνος που πέρασε πολύς καιρός χωρίς να γίνει το θαύμα σε αυτόν τον τόπο. Τι κι αν κατεβαίνει ο Άγγελος; Βρίσκει στέρφα τη λίμνη.

ΥΓ. 3

Όταν έμπαινε ο Δούρειος Ίππος, οι Τρώες έβλεπαν μπάλα στην τηλεόραση. Όπως και τώρα...

Του Μάνου Στεφανίδη


Inside Job (Ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ για την παγκόσμια οικονομική κρίση)

Part 1/2

Part 2/2

ΤΟ GOOGLE ΒΑΦΤΙΖΕΙ «ΤΟΥΡΚΙΚΟ» ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ (ΜΕΓΙΣΤΗ)!

ΤΟ GOOGLE ΒΑΦΤΙΖΕΙ «ΤΟΥΡΚΙΚΟ» ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ (ΜΕΓΙΣΤΗ)!

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΧΩΡΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ!
Τουρκικό ή στην καλύτερη περίπτωση δίγλωσσο νησί είναι το Καστελόριζο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Google Map!
Όπως αποκαλύπτει το defencenet.gr και όπως μπορεί να διαπιστώσει, ο καθένας αν επισκεφτεί την ιστοσελίδα http://maps.google.com, το Καστελόριζο εμφανίζεται αρχικά με την τουρκική του ονομασία Meis.
Στη συνέχεια, και μόνο εάν κάποιος μεγεθύνει την εικόνα, τότε εμφανίζονται τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική ονομασία του νησιού, χωρίς όμως ποτέ να εξαφανίζεται η τουρκική ονομασία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αμερικανικές κυρίως ιστοσελίδες με μεγάλη επισκεψιμότητα, προβαίνουν σε ανάλογα "σφάλματα". Αντιθέτως σε τέτοιου είδους σελίδες διαδραματίζονται ανεξέλεγκτες καταστάσεις απέναντι στις οποίες υπάρχει απόλυτη αδράνεια του Υπουργείου Εξωτερικών!
Συχνά δε, μέχρι και η ενημέρωση του Υπουργείου γίνεται από τρίτους, και όχι από τις ίδιες τις υπηρεσίες...

Ντροπή και αίσχος στον ΟΑΣΘ ...


[από edromos.gr ]

Επιβαρύνουν τους πολίτες για να κερδίσουν οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ


Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε δύο σημαντικές εξελίξεις στον μακροχρόνιο αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι Επιβάτες Θεσσαλονίκης, ενάντια στις αυξήσεις της τιμής των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ, αλλά και για την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων (δωρεάν μετακινήσεις για ανέργους, φοιτητές, μαθητές και εργαζομένους που πηγαίνουν ή επιστρέφουν στην εργασία τους).
Πρώτον, στο ΦΕΚ Β406/16/03/2011 δημοσιοποιήθηκε η κυβερνητική απόφαση της 22/02/2011, την οποία υπογράφουν οι κ. Φ. Σαχινίδης και Δ. Ρέππας, που περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΣΘ για την τρέχουσα χρήση. Για πρώτη φορά, από το 2000, και κατά παράβαση των όσων προβλέπει ο Ν. 2898/2001 (που ρυθμίζει τους όρους συνεργασίας ΟΑΣΘ και Ελληνικού Δημοσίου) και της κυβερνητικής προπαγάνδας για «διαύγεια παντού», αποκρύπτονται τα αναλυτικά μεγέθη για τις δαπάνες του ΟΑΣΘ, προφανώς για να μην ενημερωθούν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Παρά την καλά οργανωμένη συγκάλυψη των οικονομικών μεγεθών του ΟΑΣΘ (μη δημοσιοποίηση ισολογισμών, μετοχολογίου κ.λπ.), από τη μερική δημοσιοποίηση των προϋπολογιστικών μεγεθών (βλ. σχετικό πίνακα) βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων αποσκοπεί στη διαφύλαξη των κερδών των μετόχων και των προνομίων όσων εκμεταλλεύονται τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης.
Με την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων «επιτυγχάνεται» η αύξηση των εσόδων κατά 9 εκατομμύρια ευρώ και η αντίστοιχη μείωση της κρατικής επιχορήγησης. Επιβαρύνουν, δηλαδή, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους μετανάστες και τις μετανάστριες, τους μαθητές και φοιτητές (που είναι οι βασικοί χρήστες των αστικών συγκοινωνιών), προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα η ληστρική τους εκμετάλλευση (οι δαπάνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα επιχειρηματικά κέρδη, παραμένουν αμετάβλητες).
Δεύτερον, στις 18/03, η διοίκηση του συνδικάτου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ έδωσε εντολή στους οδηγούς των λεωφορείων να τα ακινητοποιούν όταν σε αυτά παρεμβαίνουν οι Επιβάτες Θεσσαλονίκης. Την επόμενη μέρα είχαμε την πρώτη απόπειρα εφαρμογής της απόφασης, χωρίς όμως τα επιδιωκόμενα για αυτούς αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, οι υπόλοιποι επιβάτες οργίσθηκαν με τη στάση των οδηγών, προκλήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση και αναγκάσθηκε να παρέμβει η Τροχαία και να απειλήσει τους οδηγούς ότι παρακωλύουν τη συγκοινωνία και θα υποστούν τις συνέπειες.
Η στάση της διοίκησης του συνδικάτου δεν μας εξέπληξε. Από την αρχή των κινητοποιήσεών μας και παρά τη συνάντηση που είχαμε με τον πρόεδρο του συνδικάτου, αρνήθηκαν, παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις μας, να συμμετέχουν στην κίνησή μας. Με την απόφαση που πήραν επέλεξαν λάθος στρατόπεδο και αυτό θα φανεί, δυστυχώς για αυτούς, πολύ γρήγορα…
Στη συνέλευση της κίνησης Επιβάτες Θεσσαλονίκης, που έγινε στις 23/03, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά, η βούλησή μας να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυνατά, ακόμη πιο οργανωμένα τον αγώνα μας για αστικές συγκοινωνίες που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και όχι τα συμφέροντα μιας ελάχιστης μειοψηφίας.
Γιώργος Τοζίδης
Να προσθέσω ότι:


1. ΟΛΟΙ οι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων στη Θεσ/νίκη έχουν μετοχές στον ΟΑΣΘ και ΦΥΣΙΚΑ επιζητούν ΚΕΡΔΗ...


2. Ο ΟΑΣΘ έσυρε στα δικαστήρια επίτηδες το ΜΕΤΡΟ Θεσ/νίκης για να μην γίνουν δύο γραμμές του μετρό και να πάρει ΤΖΑΜΠΑ ο ΟΑΣΘ 30% των μετοχών από το Μετρό της Θεσ/νίκης...


ΞΥΠΝΑΤΕ Κόσμεεεεεεεεεεεε....!!!!!!!


Καθεστώς "παιονίας" (υποθήκευσης, δουλοπαροικίας) και πότε οι πολίτες θα πάρουν την τύχη στα χέρια τους...



Τοποθέτηση Δημήτρη Καζάκη στην ομιλία Αντωνίου



Δημ. Καζάκης: "θα ξεπουληθεί το σύμπαν σε αυτή τη χώρα"


ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - ΚΑΖΑΚΗΣ ΜΕΡΟΣ 4 ΑΠΟ 4


Δημήτρης Καζάκης: ή πληρώνεις και καταστρέφεσαι ή ΔΕΝ πληρώνεις κανένα χρέος και σώνεσαι


Αποσπάσματα της ημερίδας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα την Ελληνική Κρίση.



Κ Χρυσόγονος : 12 προτάσεις για την αναθεώρηση του συντάγματος


Κώστας Μπέης - Μνημόνιο και Πρόεδρος Δημοκρατίας

=============================
Να προσθέσω και κάποιες προτάσεις που έλαβα με μήνυμα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ
 
1.     ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
2.     ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ πχ 200
3.     ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑ 16 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ 8
4.     ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΧΕΙ ΕΝΣΗΜΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10ΕΤΙΑΣ
5.     Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ  ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΞΤΡΑ
6.     ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΟΛΥΤΕΛΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ,ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ, ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ
7.     ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝΤΩΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ.
8.     ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΑ. Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΑΣΥΛΙΑ
9.     ΑΜΕΣΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΚΩΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΑΔΙΑΦΘΟΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ) ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.
10.                        ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
 
                                      ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
                                          ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2 ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ



Ακούστε αλήθειες από τον Π.Καμμένο...(!!!)



Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΒΟΥΛΗ 5-4-2011

Από χθές η πόλη μας και ο πολιτισμός μας είναι ακόμα φτωχότεροι...μετά τον Μανόλη έφυγε και ο Νίκος...

Από χθές η πόλη μας και ο πολιτισμός μας είναι ακόμα φτωχότεροι...μετά τον Μανόλη έφυγε και ο Νίκος...



ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ- ΘΑΝΑΤΟ ΘΕΛΩ ΤΡΑΓΙΚΟ

http://www.in.gr/#1412480

http://www.youtube.com/watch?v=KhdqowGXDkE&feature=list_related&playnext=1&list=MLGxdCwVVULXeWnvvCY7Fs_9reeNp5Vo39

Είσαι ότι κάνεις και όχι ότι λες...you are what you do, not what you are saying...


Εκπληκτική ομιλία δωδεκάχρονου κοριτσιού σε διεθνή διάσκεψη για το περιβάλλον.
Πληροφορίες από τη wikipedia:
Το 1992, στην ηλικία των 12, η Cullis-Suzuki μάζεψε χρήματα μαζί με άλλα παιδιά, μέλη του ECO, για να παρευρεθεί στην Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Εκεί μαζί με άλλα μέλη της ομάδας παρουσίασε στο συνέδριο περιβαλλοντικά θέματα υπό τον τρόπο που τα βιώνουν οι νέοι και χειροκροτήθηκε από όρθια τα μέλη του συνεδρίου. Σήμερα είναι ακτιβίστρια περιβαλλοντολόγος, ομιλίτρια, τηλεοπτική οικοδέσποινα και συγγραφέας. Πληροφορίες για αυτή στο http://en.wikipedia.org/wiki/Severn_Cullis-Suzuki

http://www.YoutubeTranslations.gr

Υποτιτλισμοί των καλύτερων βίντεο του Youtube



Amazing address of a 12-year old girl at an international conference on the environment.
From Wikipedia:In 1992, at the age of 12, Cullis-Suzuki raised money with members of ECO, to attend the Earth Summit in Rio De Janeiro. Along with group members Michelle Quigg, Vanessa Suttie, and Morgan Geisler, Severn presented environmental issues from a youth perspective at the Summit, where she received a standing ovation for a speech to the delegates. The group also addressed delegates at the United Nations Conference on Environment and Development.More info on her at http://en.wikipedia.org/wiki/Severn_Cullis-Suzuki




Δείτε τα παρακάτω videos και ΜΗΝ ξαναπείτε "δεν μπορώ, δεν ανέχομαι,κλπ...κλπ..."








Η αληθινή σημασία του ελληνικού αλφάβητου...



Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ

Votorola, η δημοκρατία και οι εκλογές στους πολίτες...μέσω φυσικά του internet...



Votorola, catch 22

from Techie Chan

Οι δυτικές μας δημοκρατίες καυχιόνται για την ανωτερότητα του πολιτικού τους συστήματος, ειδικά στον τομέα των ελευθεριών και της λαϊκής κυριαρχίας. Εάν όμως εξετάσουμε τι σημαίνει δημοκρατία στη δύση τα τελευταία 20 χρόνια θα βγάλουμε μερικά πολύ άσχημα συμπεράσματα.

Η ελλάδα αυτή τη στιγμή κυβερνάται από την απόφαση του 30% των πολιτών της που ψήφισαν μια φορά πέρσι υπογράφοντας σε μια λευκή επιταγή για τα επόμενα 4 χρόνια. Στο διάστημα αυτό η εκτελεστική εξουσία μπορεί να πάρει ό,τι αποφάσεις θέλει ανεξάρτητα με το εάν συμφωνούν οι κυβερνόμενοι και να φτιάξει νόμους (κανόνες ηθικής κατά τον κ. Βουλγαράκη) που θα ψηφίζονται από τη νομοθετική εξουσία αδιακρίτως γιατί η νομοθετική εξουσία βρίσκεται υπό την ομηρία της εκτελεστικής. Και καθώς η εκτελεστική εξουσία έχει αποκτήσει δύναμη πέρα από τις αρμοδιότητές της, μπορεί να επηρεάσει και τη δικαστική (όπως βλέπουμε). Τώρα για την τέταρτη εξουσία δεν χρειάζεται νομίζω να μιλήσουμε. Υπάρχει κυρίως ως διαπραγματευτικό χαρτί των ιδιοκτητών της προκειμένου να αποσπάσουν μέρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Και για να μη μιλάμε μόνο για την ελλάδα, η αγγλική κυβέρνηση πήρε την πιο σημαντική απόφαση ενός κράτους (να πάει σε πόλεμο δηλαδή) με το Ιρακ το 2003 παρά την αντίθετη άποψη των πολιτών της. Όμως καθώς οι πολίτες δικαιούνται να μιλήσουν μόνο μια φορά κάθε 4 χρόνια, και τότε με ένα γενικό τρόπο επιλέγοντας μέσα από το υπάρχων πολιτικό σκηνικό τους Α ή τους Β αυτή η απόφαση λειτουργεί ως νομιμοποίηση οποιασδήποτε δραστηριότητας της εκτελεστικής εξουσίας. Τώρα όλο αυτό σας ακούγεται πολύ δίκαιο και αντιπροσωπευτικό?

Με λίγα λόγια το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει αυτονομηθεί και χρησιμοποιεί τις εκλογές προκειμένου να δώσει μια επίφαση νομιμότητας (και ηθικής?) στις αυθαίρετες αποφάσεις του. Προσέξατε ότι έχουμε περάσει 2 συνταγματικές αναθεωρήσεις και πως σε καμία από αυτές δεν συζητήθηκε κάτι τόσο οφθαλμοφανές? Ζούμε λοιπόν πράγματι στο καλύτερο δυνατό σύστημα ή μήπως μας κάνουν πλάκα?

Τώρα εάν περιμένετε από τον techie chan να σας φωτίσει δια της αποκαλύψεως με την τέλεια λύση είστε πολύ τεμπέληδες και γελασμένοι. Άλλωστε οι κινέζοι δεν βάσισαν τη θρησκεία τους σε αποκαλυπτικούς προφήτες του θεϊκού λόγου όπως οι αβρααμικές θρησκείες. Με λίγα λόγια εγώ δεν κατεβαίνω με τα σανδάλια από τη σπηλιά του νταβέλη στον Υμηττό κρατώντας 2 πλάκες. Αλλά βλέπω πως υπάρχει μια συζήτηση και ένας προβληματισμός. Όπως το Votorola , ένα σύστημα ανοιχτών εκλογών που ξεκινά από τη βάση και χτίζει συναινέσεις προοδευτικά καθώς εξαπλώνεται. Ο Α προτείνει να ξηλωθούν τα πράσινα αβραμο-κακγελάκια και να πεταχτούν στο σαρωνικό. Ο Β βλέπει την πρόταση του Α και προτείνει αντί να πεταχτούν, να φτιάξουμε ένα γιγαντιαίο γλυπτό στο σύνταγμα. Ο Γ και ο Δ συμφωνούν με τον Β και ψηφίζουν την πρόταση του. Ο Ε και ο Ζ παίρνουν την πρόταση του Β και προτείνουν να χρησιμοποιηθεί το μέταλλο για παραγωγικό σκοπό. Ο Α και ο Γ συμφωνούν με την τρίτη πρόταση και αλλάζουν τη θέση τους ψηφίζοντας την πρόταση του Ε. Ο Θ βλέπει πως οι δύο προτάσεις μπορούν να συμβιβαστούν και προτείνει να φτιαχτεί ένα γλυπτό με το 10% των καγκέλων και τα υπόλοιπα να χρησιμοποιηθούν παραγωγικά. Οι Ι,Κ,Λ συμφωνούν με τον Θ και το ίδιο κάνουν όσοι ακολουθούν την πρόταση του Β και του Ε. Κι έτσι με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνονται πολλά παρακλάδια προτάσεων, κάποια από τα οποία είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μια όσο το δυνατό πιο ευρεία συναίνεση.

Οκ μη μου αρχίσετε τα θεωρητικά προβλήματα του συστήματος, είναι πολλά. Είναι όμως περισσότερα από αυτά του υπάρχοντος συστήματος? Και ακόμα κι εάν αποφασίσουμε πως η Votorola είναι το τέλειο σύστημα, ποιος θα πείσει το υπάρχων πολιτικό σύστημα να το σεβαστεί και να το υιοθετήσει? Εδώ πέρασαν 20 χρόνια για να φτιάξουν ένα ελαφρά πιο αναλογικό σύστημα. Και αυτό στα αγγλικά το λέμε Catch 22. Έχουμε δηλαδή ένα κλειδωμένο σεντούκι και το κλειδί βρίσκεται μέσα στο σεντούκι.





Μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων πελατών όπλων σε απόλυτα μεγέθη για την περίοδο 2005-2009 είναι η Ελλάδα...!!!!!



Μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων πελατών όπλων σε απόλυτα μεγέθη για την περίοδο 2005-2009 είναι η Ελλάδα, οι εξοπλισμοί της οποίας την τελευταία 30ετία αντιστοιχούν σε πάνω από το 1/3 του συνολικού της χρέους, όπως προκύπτει από την έκθεση του διεθνούς φήμης ινστιτούτου SIPRI για την εξέλιξη των εξοπλιστικών δαπανών το 2010. Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζεται κάθε χρόνο στις 12 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Στρατιωτικών Δαπανών. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί και ξοδεύει σε όπλα μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης των 27, έστω κι αν τον τελευταίο χρόνο έχει ελαττώσει τις εξοπλιστικές δαπάνες της, με τις εισαγωγές την τελευταία 15ετία να πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

[πηγή : www.tvxs.gr  και περισσότερα: http://kgmargaritis.blogspot.com/2011/04/blog-post_4503.html ]

Ενδιαφέρουσα ανοιχτή εκδήλωση Πανεπιστημιακών που θα συνεχιστούν...

Αποκλειστικό ρεπορτάζ και Συμπεράσματα της χθεσινής εκδήλωσης των Πανεπιστημιακών…


Όπως είναι ήδη γνωστό χθες έγινε η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων, (που θα συνεχίσει σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας), ενός τμήματος πανεπιστημιακών δασκάλων στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (προπύλαια), από τις 10. πμ μέχρι το βράδυ 9 μμ. Μην ψάξετε να την βρείτε στα καθεστωτικά ΜΜΕ, δεν θα την βρείτε και αντιλαμβάνεστε το γιατί.

Εκείνο που προξένησε μεγάλη εντύπωση ήταν ο μεγάλος αριθμός των πολιτών που πήγαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, σε σημείο που να κάθονται, πάρα πολλοί όρθιοι για ώρες.

Πέραν των γνωστών χαιρετισμών, μεταξύ των οποίων, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή, Θεοδόση Πελεγκρίνη, τον γραπτό χαιρετισμό του Μίκη Θεοδωράκη, κ.λ.π. κατά σειρά οι κύριοι ομιλητές ήταν οι:

1) Απόστολος Γεωργιάδης Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ομοτ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

2) Κώστας Ρίζος, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ετ.

3) Γιώργος Κασιμάτης Ομότ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών……

4) Κώστας Μπέης, Ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

5) Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης.

6) Γιώργος Κατρούγκαλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης.

7) Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

8) Θεόδωρος Πελαγίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς..

9) Μιχάλης Σταθόπουλος, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

10) Στέφανος Μάνος.

11) Αντώνης Μπρεδήμας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

12) Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

13) Γιάννης Βαρουφάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

14) Νίκος Κοτζιάς, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς.

15) Γιώργος Στεφανάκης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιστορίας Ελ. Βενιζέλου.

16) Μελέτης Μελετόπουλος, Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης.

17) Γιώργος Κοντογιώργης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος δεν μίλησε αλλά έκανε γραπτή παρέμβαση.

Τα συμπεράσματα που βγήκαν από την χθεσινή εκδήλωση, έτσι όπως τα είδαμε και τα ζήσαμε εμείς, συνθέτοντας τόσο τα κοινά σημεία των διαφόρων ομιλιών, τα οποία όμως είχαν ταυτόχρονα και την μεγαλύτερη αποδοχή από το ακροατήριο ήταν προς τρεις κατευθύνσεις:

Α) Αλλαγή στο Σύνταγμα της χώρας

Β) Αλλαγή εδώ και τώρα και
Γ) Η αντισυνταγματικότητα του μνημονίου και των τριών δανειακών συμβάσεων που το συνοδεύουν.

Οι κύριες Συνταγματικές αλλαγές που προτάθηκαν ταυτόχρονα από πολλούς ήταν:

1) Άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας  από το λαό. Αυτό ήταν γενικό αίτημα σχεδόν όλων, το οποίο πήρε δύο μορφές είτε άμεση εκλογή και ταυτόχρονα κοινοβουλευτική δημοκρατία, είτε κατευθείαν προεδρική δημοκρατία.

2) Αυξημένες αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

3) Σταθερό χρόνο διεξαγωγής εκλογών.

4) Σταθερό εκλογικό σύστημα.

5) Ασυμβίβαστο ταυτόχρονης ιδιότητας βουλευτή και υπουργού.

6) Πλήρης διάκριση των εξουσιών (Εκτελεστικής, Νομοθετικής και Δικαστικής).

7) Συνταγματική ρύθμιση για την οργάνωση και λειτουργία των κομμάτων, που θα κατοχυρώνει υποχρεωτικά αφενός την εσωκομματική δημοκρατία στα κόμματα, αφετέρου την πλήρη οικονομική τους διαφάνεια, με ποινές, είτε την διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης, είτε την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα των αντίστοιχων βουλευτών.

8) Να σταματήσει το κλειστό επάγγελμα του πολιτικού.

9) Περιορισμός θητειών στα πολιτικά αξιώματα.

10) Κατάργηση της κληρονομικής οικογενειοκρατίας στην πολιτική και στα πανεπιστήμια.

11) Κατάργηση της συντεχνιακής προστασίας της τάξης των πολιτικών (βουλευτική ασυλία και νόμος περί ευθύνης υπουργών).

12) Ίδρυση οπωσδήποτε Συνταγματικού Δικαστηρίου που να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων.

13) Να σταματήσει να διορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από το κόμμα.

Φυσικά οι προτάσεις ήταν πολλές και σημαντικότατες, αλλά εδώ, όπως είπαμε, επιλέξαμε εκείνες που ήταν σχεδόν κοινές σε όλες τις ομιλίες και οι οποίες όμως ταυτόχρονα έτυχαν και της μεγαλύτερης αποδοχής από το κοινό.

Ο κ. Μάνος (η αντίθετη άποψη) είχε βέβαια την άτυχη στιγμή του σε σχέση με το ακροατήριο, όταν μίλησε για απολύσεις από τις ΔΕΚΟ, αλλά τελικά και με πολύ κόπο τα πνεύματα ηρέμησαν και κατάφερε να τελειώσει την ομιλία του.

Στο μέλλον θα έχουμε τη δυνατότητα να αναλύσουμε πολύ περισσότερα πράγματα. Άλλωστε όλες οι ομιλίες θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του ιδρύματος Κρίσπη και περικοπές εξ αυτών θα μεταδίδει τακτικά το κανάλι ΚΟΝΤΡΑ, το οποίο ήταν παρών στην εκδήλωση.

Πηγή: http://hassapis-peter.blogspot.com/2011/04/blog-post_9523.html



Δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες...

[πηγή: http://www.ramnousia.com/2011/04/blog-post_1646.html ]

Δύσκολοι καιροί για εκδότες

Η κρίση στα ΜΜΕ ή αλλιώς τα χρέη των εκδοτών...

Είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, και η Πορτογαλία οι μόνες χώρες με οικονομικά προβλήματα στην ευρωζώνη που βρίσκονται υπό επιτήρηση?

Όχι φυσικά.

Για έναν προσεκτικό παρατηρητή, για έναν φωστήρα της φιλελεύθερης σκέψης από αυτούς που κάθε μέρα γεμίζουν τις σελίδες των εφημερίδων και των τηλεοπτικών παραθύρων κουνώντας μας το δάκτυλο, θα πρέπει να είναι σχεδόν προφανές.
Διότι τα ίδια τα κρατίδια από τα οποία εφορμούν οι περιβόητοι αστέρες, βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση.



Έτσι την προηγούμενη βδομάδα μάθαμε πως η επιτροπή κεφαλαιαγοράς έθεσε “υπο επιτήρηση” 4 εκδοτικά κρατίδια.
Τη νήσο ΔΟΛ, το ακρωτήρι Μ.Τεγοπούλου, το πριγκιπάτο της Πηγάσου (πρώην Μπομπολιστάν) και φυσικά το ανεξάρτητο Βαρωνάτο του Τηλέτυπου.
Ρίχνοντας μια ματιά στα οικονομικά τους η κατάσταση δεν είναι καθόλου αισιόδοξη.

Η νήσος ΔΟΛ έκλεισε το 2010 με χρέος της τάξης του 111% του ΑΕΠ της, από κοντά το πριγκιπάτο της Πηγάσου με 125%, το ακρωτήρι Μ.Τεγοπούλου με 123% και το βαρωνάτο του Τηλέτυπου με το εντυπωσιακό χρέος του 178% του ΑΕΠ του.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Καθημερινής ήταν οι μόνες που γλύτωσαν την επιτήρηση καθώς το χρέος τους κινείται μόλις στο 92% του ΑΕΠ τους.

Ας πάμε όμως και στο έλλειμμα των παραπάνω κρατιδίων το οποίο μόνο αξιοζήλευτο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
ΔΟΛ με 24% του ΑΕΠ του, Τηλέτυπος το ίδιο, Πήγασος 20%, και το ακρωτήρι Τεγοπούλου χτυπάει τζακποτ με 37%.
Οι ΗΠΚαθημερινής ήταν οι μόνες που είχαν έλλειμμα στα όρια του Μαάστριχτ με 1,8% αν και θα πρέπει να σημειώσουμε πως το 2009 είχαν έλλειμμα που ξεπερνούσε το 20% του ΑΕΠ τους.

Κατόπιν τούτων των ανησυχητικών εξελίξεων θα ήταν λογικό να υποθέσουμε πως από αύριο, όλοι οι τηλεοπτικοί και γραπτοί αστέρες θα ασχολούνται μόνο με τρόπους βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και των αποτελεσμάτων τους.
Παρότι είναι κρίμα να τους κλέβουμε τη δουλειά, θα προτείνουμε ενδεικτικά, χάρτα 3 σημείων:

1. Αξιοποίηση των υψηλότερων ορόφων των κτηριακών τους εγκαταστάσεων, που μέχρι τώρα υπολειτουργούν στεγάζοντας τα ανώτατα στελέχη και τις διοικήσεις.
Είναι λογικό οι υψηλότεροι όροφοι να έχουν καλύτερο ενοίκιο, ειδικά μετά την παραχώρησή τους για 99χρόνια.

2. Επιπλέον ως μέτρο άμεσης μείωσης του χρέους, προτείνεται η προ-είσπραξη των εσόδων από την πώληση των διαφημίσεων για την επόμενη 40ετία.
Στην ουσία θα δημιουργηθεί ένα δομημένο προϊόν που θα ονομάζεται “μήτσος/αριάδνη” και του οποίου η τιμή θα καθοριστεί εφάπαξ στα 5000 ευρώ η κάθε διαφημιστική ημέρα για την επόμενη 40ετία.
Με αυτό τον τρόπο, οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να προ-εισπράξουν 73εκ ευρώ η κάθε μία, τα οποία θα βοηθήσουν άμεσα στη μείωση των τόκων και την ελάφρυνση του χρέους τους, ενώ θα προσφέρουν και μια προβλεψιμότητα στα κέρδη σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον.

3. Τέλος συστήνεται η σύμπτυξη των ομοειδών δραστηριοτήτων και μετάταξη των στελεχών εκεί που χρειάζονται περισσότερο.
Για παράδειγμα από τη στιγμή που η κ.Τρέμη, ο κ.Καψής και ο κ.Πρετεντέρης λένε τα ίδια πράγματα κάθε μέρα, είναι σπατάλη πολύτιμου εταιρικού κεφαλαίου να τους έχουμε και τους 3 μαζί.
Η θέση θα παραμείνει μία και οι υπόλοιποι θα πρέπει να υπηρετήσουν το μεγάλο κανάλι από τον κρίσιμο τομέα της συλλογής ειδήσεων από τα πρακτορεία σε βάρδιες.
Μάλιστα θα ήταν καλό να δημιουργηθεί ένα τηλεπαιχνίδι τύπου ριάλιτι, όπου οι σεπτοί τηλεαστέρες θα διαγωνιστούν για τη θέση που θα απομείνει.

Παρόμοιες πρωτοποριακές ιδέες απαιτούνται από όλη τη διοίκηση, προκειμένου να αναδειχθεί η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα που καλούν οι περιστάσεις, μακριά από ταμπού και από αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Το ξεπέρασμα της κρίσης είναι υπόθεση όλων μας.

από
techie chan

Ποιός φοβάται το debtocracy ???

Ποιος φοβάται το Debtocracy;

Ποιος φοβάται το  Debtocracy;
Οι πουτάνες σέβονται τους πελάτες.

Παρακολουθώ τις αντιδράσεις που προκάλεσε και προκαλεί το «Debtocracy» και έχω ενθουσιαστεί.


Ένα ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο Διαδίκτυο και διανέμεται δωρεάν έχει καταφέρει να ξεβρακώσει ένα ολόκληρο σύστημα. Εντάξει, ένα χρεοκοπημένο σύστημα.

Οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις για το «Debtocracy» προήλθαν από επικοινωνιολόγους και διαφημιστές. Λογικό ήταν. Αφενός ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε με προσφορές των θεατών -χωρίς χορηγούς και διαφημιζόμενους- χαλάει την πιάτσα και αφετέρου πολλοί απ’ αυτούς εργάζονται για κόμματα και πολιτικούς που θίγονται από το «Debtocracy». Φυσικά, αν το «Debtocracy» είχε χορηγούς και διαφημίσεις- οι επικοινωνιολόγοι και οι διαφημιστές θα το αντιμετώπιζαν με πολύ μεγάλο σεβασμό. Οι πουτάνες σέβονται τους πελάτες.

Αφήνω τους διαφημιστές και τους επικοινωνιολόγους –αυτή τη μεγάλη πληγή του σύγχρονου ελληνικού αίσχους- και περνάω στους δημοσιογράφους (αν και αυτοί διαφημιστές και επικοινωνιολόγοι έχουν καταντήσει). Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει υπάρξει ούτε ένα δημοσιογραφικό κείμενο με θετική κριτική στο «Debtocracy» – αν μπορούσαν, θα χρέωναν στο «Debtocracy» και τη χρεοκοπία της χώρας.

Εντάξει, ξέρω πολύ καλά τι περνάνε οι δημοσιογράφοι το τελευταίο διάστημα και πόσο τρομοκρατημένοι είναι μπροστά στην απόλυση που τους περιμένει. Από την άλλη, καλά να πάθουν. Αν είσαι προσκυνημένος και σκλαβάκι, δεν θα σε σεβαστεί κανείς – ούτε εγώ. Από τη στιγμή που δεν διαλέγεις τον δρόμο της αξιοπρέπειας και συνεχίζεις να γλείφεις τους εφοπλιστές και τους μεγαλοεργολάβους που σε έχουν αγοράσει, είσαι άξιος της μοίρας σου.

Ποια είναι η πιο σημαντική κατηγορία των επικριτών του «Debtocracy»;


«Δεν υπάρχει η αντίθετη άποψη». Τι μου λες; Δημοσιογράφοι που δεν τολμούν ποτέ να εκφράσουν ούτε λέξη από τη γραμμή του εργοδότη τους διαμαρτύρονται που δεν υπάρχει η αντίθετη άποψη στο «Debtocracy». Το καλύτερο ήταν πως το έγραψε και δημοσιογράφος ο οποίος εργάζεται σε μέσο το οποίο παρουσιάζει επί μήνες τους κατοίκους της Κερατέας σαν εγκληματίες. Εκεί γιατί δεν αναζητεί την αντίθετη άποψη; Γιατί πληρώνει –ακόμα- το αφεντικό. Άντε να απολυθούν όλοι αυτοί, μπας και αποκτήσουν επιτέλους και δική τους άποψη.

Πάντως, είναι εντυπωσιακό το επιχείρημα πως δεν υπάρχει η αντίθετη άποψη στο «Debtocracy». Αναρωτιέσαι πού ζουν όλοι αυτοί που το επικαλούνται. Μάλλον δεν ζουν στη χρεοκοπημένη Ελλάδα του 2011 με τη στυγνή προπαγάνδα από όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ που προσπαθούν με λύσσα να επιβάλλουν τη μία άποψη. Τους λείπει η αντίθετη άποψη μόνο στο «Debtocracy». Πουθενά αλλού.

Μα το «Debtocracy» γυρίστηκε εξαιτίας της χρεοκοπίας και για να ακουστεί και μια άλλη άποψη για τη χρεοκοπία της χώρας. Μια άποψη που αποδεικνύεται πως πονάει πολύ κόσμο – από την άλλη, ενδιαφέρει ακόμα περισσότερο κόσμο.

Ενδιαφέρον έχει και η πολύ «αριστερή» άποψη πως το «Debtocracy» δεν προτείνει την ανατροπή του καπιταλισμού. Δεν πειράζει, παιδιά – τον καπιταλισμό θα τον ανατρέψει το ΠΑΜΕ με βόλτες στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και στη συνέχεια καφεδάκι στο Θησείο. Η ταξική πάλη γίνεται με ποδαρόδρομο και όχι με ντοκιμαντέρ. Το είχε πει και ο Μαρξ.

Ίσως δεν έχουν σημασία οι απόψεις λίγων και ξεπουλημένων γραφιάδων για το «Debtocracy», ούτε κομματικών ηγεσιών που φοβούνται μήπως χάσουν την πελατεία τους -ούτως ή άλλως, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες το αντιμετώπισαν μάλλον με ενθουσιασμό.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η πρόταση για τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για να διερευνηθεί ποιο ποσοστό του δημοσίου χρέους είναι απεχθές.

Η Ελλάδα είναι στριμωγμένη πάρα πολύ άσχημα και δεν πρόκειται να την γλιτώσει με τίποτα – μας περιμένουν πολύ «ενδιαφέροντα» χρόνια και οι περισσότεροι το γνωρίζουμε.

Το θέμα είναι αν ο ελληνικός λαός θα απαιτήσει και θα καταφέρει να μάθει πόσα χρωστάει, σε ποιους και με τι όρους έχουν συναφθεί τα δάνεια. Δηλαδή, αν θα καταφέρουμε να μάθουμε και να δούμε το «λογαριασμό». Μέχρι τώρα, αυτό δεν έχει συμβεί και κανείς δεν κάνει κουβέντα – επικρατεί σκοτάδι και άκρα του τάφου σιωπή, ενώ η χρεοκοπία συνεχίζει να παρουσιάζεται ως φυσικό φαινόμενο. Δεν αποκλείεται να είμαστε και ματιασμένοι.

Και τι νόημα έχει η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου για το δημόσιο χρέος, αφού δεν έχουμε ελπίδα σωτηρίας; Το νόημα είναι πως με την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου θα αποκαλυφθούν –έστω για κάποιο ποσοστό του χρέους- οι συμφωνίες και οι μίζες που δόθηκαν, όπως και τα ονόματα αυτών που υπέγραψαν τις συμφωνίες και πήραν τις μίζες. Θα μάθουμε για τις υπερτιμολογήσεις των δημοσίων έργων, όπως και τα ονόματα αυτών που έκαναν και επωφελήθηκαν από τις υπερτιμολογήσεις.

Ναι, η Ελλάδα χρεοκόπησε. Πάει πολύ, όμως, να κυκλοφορούν ελεύθερα, ωραία και πλούσια όλα αυτά τα λαμόγια, και όχι μόνο να κυκλοφορούν αλλά να συνεχίζουν να κυβερνούν τη χώρα και να αρπάζουν νέες μίζες. Εντάξει, χρεοκοπήσαμε – αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε απαραίτητα πως είμαστε και βλαμμένοι.

Η δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου θα έπρεπε να είναι επιθυμητή από όλους. Θα έπρεπε όλοι να είναι χαρούμενοι και να την αποζητούν με λατρεία. Διαφάνεια – όλα στο φως. Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται.

Βέβαια, τα ΜΜΕ δεν την θέλουν καθόλου. Γιατί δεν την θέλουν; Μα τα πρώτα ονόματα που θα έρθουν στην επιφάνεια μέσω της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου είναι τα ονόματα των ιδιοκτητών των ΜΜΕ – τα ονόματα των νταβατζήδων της διαπλοκής.

Όταν η Goldman Sachs «μαγείρευε» το 2001 επί κυβέρνησης Σημίτη τα στοιχεία της Ελλάδας, ποιοι ήταν αυτοί που επωφελήθηκαν –ενόψει μάλιστα και των Ολυμπιακών Αγώνων- από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη; Προφανώς, όλοι αυτοί που γνώριζαν τις λογιστικές αλχημείες της κυβέρνησης Σημίτη με τη Goldman Sachs και σιώπησαν, ενώ παράλληλα τα παπαγαλάκια τους αποθέωναν τον Σημίτη και τον παρουσίαζαν ως τον νέο Περικλή. Σιώπησαν γιατί ήταν αυτοί που πήραν όλα τα μεγάλα έργα. Ο κ. Σημίτης ήξερε καλά να μοιράζει την πίτα – βέβαια, τότε υπήρχε πίτα. Αυτοί πήραν την πίτα – ή μάλλον τις πίτες- και η χώρα χρεοκόπησε.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι Έλληνες σήμερα χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: σε αυτούς που τα «έφαγαν» και σε αυτούς που δεν τα «έφαγαν». Ας μετρηθούμε λοιπόν. Όποιος δεν τα «έφαγε» και δεν φοβάται πως μπορεί το όνομά του να βρεθεί γραμμένο στο «λογαριασμό», ας υπογράψει την έκκληση για τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το δημόσιο χρέος.

Την οικονομική κατάρρευση και τα δεινά της δεν μπορούμε πια να τα αποφύγουμε. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να σώσουμε την αξιοπρέπειά μας. Και να απαλλαγούμε από τη Μαφία.

Debtocracy




Debtocracy FINAL by BitsnBytes


Πηγή