(απο σχόλιο στο iefimerida.gr [ http://www.iefimerida.gr/news/191268/afono-eurogroup-me-ton-varoyfaki-i-anepisimi-kinisi-toy-ellina-ypoyrgoy ] )
===================================================================
Από το 1824-1826 η Ελλάδα πρόλαβε και έλαβε δύο εξωτερικά δάνεια από Αγγλικές τράπεζες τα οποία λόγω της κατασπατάλησής τους οδήγησαν στην πρώτη Ελληνική χρεωκοπία σε τέτοιο βαθμό ώστε όταν το 1826 ανέλαβε η κυβέρνηση Ζαΐμη στο ταμείο υπήρχαν 16 γρόσια, ούτε μια λίρα. Σε αυτή τη λογική το Ελληνικό κράτος ανακηρύχθηκε το 1830 ανεξάρτητο και ήδη χρεωμένο. Στη συνεχεια, μετα απο 80 χρονια συνεχων αναταραχων και σκληροτατης φτωχειας, το 1909 με το Στρατιωτικο Συνδεσμο, το στρατιωτικο κινημα στο Γουδι, ο λαος απαιτησε απο τα κομματα να εφαρμοσουν τα αιτηματα του. Δυο απο τα αιτηματα ΔΕΝ εφαρμοστηκαν, ηταν: -Να φυγει ο βασιλιας, και -Να φυγει ο διεθνης οικονομικος ελεγχος (Σου θυμιζει κατι αυτο? #1) Γι' αυτο ηρθε και ο Βενιζελος, για να σωσει το Βασιλια ΚΑΙ το διεθνη οικονομικο ελεγχο. Ο Βενιζελος, ειχε παρει εντολη απο τους Εγγλεζους, να σωσει και τη μοναρχια και το διεθνη οικονομικο ελεγχο. Κρατησου παλι: Οι Οι Εγγλεζοι τον υποστηριζαν, στελνοντας ΒΑΛΙΤΣΕΣ με χρηματα απο την Αγγλικη πρεσβεια (Σου θυμιζει κατι αυτο? #2)
Επειδη τοτε δεν υπηρχε πραγματικη αντιπολιτευση, στις πρωτες ομιλιες του Βενιζελου, ο κοσμος μοναχος φωναζε "Κατω ο βασιλιας, εξω οι ξενοι". Στη συνεχεια, το 1911 ο Βενιζελος, αυθαιρετα, ονομαζει τη βουλη ως "Αναθεωριτικη βουλη", η οποια βουλη δεν ειχε την εξουσια να αναθεωρισει τη διαταξη περι βασειλευομενης δημοκρατιας.Στην ουσια, εξασφαλιζε το μοναρχη εκαι αρα, την παραμονη του διεθνη οικονομικου ελεγχου. Τον επομενο χρονο (1912 - 1922) ειμασταν σε πολεμους, που οικονομικα μας πηρε και μας σηκωσε ακομα περισοτερο. Εκεινη την περιοδο παλι, μαντεψε τι κανουμε: ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ. Αλλα πως? Δανειζομαστε ΕΙΚΟΝΙΚΑ. Δηλαδη, Γαλλια, Βρετανια και ΗΠΑ τι μας λεγαν? Αγοραζεις θωρικτα απο μενα? Παρε δανεικα. Θελεις να κατασκευασεις το ταδε εργο που με ενδιαφερει και που θα το δωσεις στη δικη μου εταιρια? Παρε λεφτα. Δεν μας τα εδιναν να τα αξιοποιησουμε οπως θελουμε.Μαλιστα το ονομασαν ολο αυτο: Οικονομικος εκσυγχρονισμός της χωρας. Τοσο θρασσος ειχαν. Τελος παντων, μετα, στη Συνθηκη των Βερσαλιων το 1919, μας δικασαν πολεμικες αποζημιωσεις τις οποιες, ΠΑΛΙ, ποτε δε ζητησαμε. Για να δεις ποσο ΕΘΕΛΟ-δουλοι ηταν ανεκαθεν οι πολιτικοι μας. Και ακου τωρα: Γαλλοι, Αγγλοι και Αμερικανοι, οχι μονο πηραν αποζημιωση, αλλα κατεσχεσαν ΤΑ ΠΑΝΤΑ στη Γερμανια, i.e. ολο το βιομηχανικο εξοπλισμο. Η Ελλαδα, ΤΙΠΟΤΑ.
Εμεις, που ειμασταν κατεστραμενοι απο την Ανταντ κτλ (ειναι εντυπωσιακο να διαβασεις σε τι λεηλασιες επιδοθηκαν ΚΑΙ οι Γαλλοι, ΚΑΙ οι Βρετανοι, τη θεσσαλονικη, τη Μοσχοπολη, μπηκαν μεσα και πηραν ο,τι μπορουσαν να παρουν), μας εδωσαν συμμαχικες Πιστωσεις, τις οποιες ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ στο τελος. Ασε που ειμασταν *η μονη* χωρα, που ειμασταν σε εμπολεμη κατασταση επι μια συνεχομενη δεκαετια. Με το που βγαινουμε εν τελει απο τον πολεμο, τι κανουν οι "φιλοι μας" οι ξενοι? Μας δινουν δανεια. Αλλα οχι με τη χρυση λυρα αγγλιας, δεν ειχαμε ακομη τη συμφωνια μαζι τους, κοβουμε πληθωριστικο χρημα. Και εφτασε τοτε να ειναι ενα καρβελι ψωμι τεσσερα μεροκαμματα. Απο τοτε και μεχρι το Δευτερο Παγκοσμιο (αλλα και μετα την απελευθερωση), εγινε η τιμη του ψωμιου κυριοτατο θεμα στην Ελληνικη κοινωνια (Κατα τη διαρκεια του πολεμου, οι δυναμεις κατοχης πληρωναν μεροκαματο στους εργατες τους εκατο δραμια ψωμι, πενηντα δραμια λαδι). Μετα ηρθε παλι η Αγγλια, επειδη αρχισε να φοβαται την εξαπλωση της Αμερικης, και για να αποτρεψουν την ενισχυση του δολαριου. Και τι καναν? Κλωνοποιησαν την Τραπεζα της Αγγλιας σε ολα τους τα προτεκτορατα.
Ενας απο αυτους τους κλωνους, ειναι και η Τραπεζα της Ελλαδας (!) που αρχισε να λειτουργει το 1928. (Για να δεις απο ποτε, και ποσο, και σε τι βαθμο ελεγχεσαι). Λοιπον... Τον επομενο χρονο, το 1929, ξεσπαει η μεγαλη παγκοσμια οικονομικη κριση, που το πρωτο πραγμα που εκανε το καμαρι ο Βενιζελος, ηταν να ζητησει τη συνδρομη της κοινωνιας των εθνων (Σου θυμιζει κατι αυτο? #3 ΔΝΤ?). Ο διοικητης της τραπεζας, ο Αλεξανδρος Διομηδης, ζητησε απο τον Βενιζελο να σπασει τη σταθερη ισοτιμια του νομισματος, (αντιστοιχο με το να βγουμε απο το Ευρω), ουτως ωστε να μπορουμε να πληθωριστικοποιησουμε το χρεος μας, i.e. να μπορουμε να το πληρωσουμε με το δικο μας νομισμα. Η αποψη του Αλεξανδρου Διομηδη ηταν πως πρεπει να στραφουμε στις πλουτοπαραγωγικες πηγες της χωρας, και να αρχισουμε να ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ στο εσωτερικο της χωρας μας. Αλλα ποιος πολιτικος και ποτε, εδωσε στην Ελλαδα σημασια στην παραγωγη: Αυτο που εκανε ο Βενιζελος ηταν να τον ξηλωσει απο διοικητη της τραπεζας! Το πρωτο πραγμα που λεει λοιπον η Κοινωνια των Εθνων, που μας πηγε ο Βενιζελος, ειναι "ΚΑΝΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΟΥ, πουληστε τα παντα, κοψτε καθε δαπανη και πληρωστε μας" (Σου θυμιζει κατι αυτο? #4 ΔΝΤ?) Ζητησαν τοτε και ΑΠΟΓΡΑΦΗ των δημοσιων υπαλληλων (Σου θυμιζει κατι αυτο? #5) (ηταν τοτε 57.000) και απαιτησαν την απαιτηση του 30%. Εκλεισαν τα μισα γυμνασια της χωρας, απολυσαν τους εκπαιδευτικους, εκλεισε το προοιμο Ταμειο Ανεργειας που ειχε δημιουργησει ο ιδιος ο Βενιζελος το 1915, ετρεχε παλι ο κοσμος στα συσιτια για φαγητο. Κι ομως, λογω των επιτοκοιακων βαρων, η κατασταση συνεχως χειροτερευει και δεν υπηρχε φως στον οριζοντα, οσον αφορα την αποπληρωμη του χρεους (Σου θυμιζει κατι αυτο? #6).
Παμε Ιανουαριο 1932, και ο Βενιζελος τρεχει σε Ρωμη, Παρισι και Λονδινο, ζητωντας δανεικα. Με το που επεστεψε ο Βενιζελος, συγκαλει υπουργικο συμβουλιο οπου τους λεει πως: "Οι κυβερνησεις των χωρων αυτων, εζητησαν απο το Διεθνη Οικονομικη Επιτροπη να συνταξει εκθεση για την οικονομικη κατασταση της χωρας, με βαση την οποια θα κριθει η παροχη νεων δανειων, για την διετελεση παραγωγικων εργων" (Κολοκυθια, ολοι ξεραν πως συναλλαγμα ηταν που θα πηγαινε στην αποπληρωμη παλαιοτερων δανειων). Η Αγγλια τοτε λοιπον, εστειλε εδω τον Σερ Νιμαγιερ, ο οποιος εστειλε στο Foreign Office εκθεση οπου ελεγε πως: "Η πτωχευση της Ελλαδας ειναι αναποφευκτη, λογω υπερ-δανεισμου και υπερ-σπαταλης". Οστοσω, προτεινε να ΜΗΝ κοινοποιηθει αυτο στην Ελλαδα, ουτως ωστε η Αγγλια να εχει πλεονεκτημα εναντιων των αλλων δανειστων. Απο κει και περα, ζητανε παλι απο το Βενιζελο, ισοσκελισμενους ισολογισμους, περιορισμους κοινωνικων δαπανων, κτλ, κτλ, αυτα που βλεπεις και 80 χρονια μετα.
Στις 10 Μαρτιου του 1932, συνερχεται στο Παρισι η Δημοσιονομικη Επιτροπη της Κοινωνιας των Εθνων (ΤΡΟΙΚΑ) για να δουν αν θα δωσουν δανεια στην Ελλαδα (ηταν και 4-5 αλλοι που πηγαν εκει να ζητιανεψουν μαζι μας, δεν ειμασταν μονοι). Ο υπουργος οικονομικων Μαρης, ο οποιος για να καλυφθει το ελλειμα του προυπολογισμου 32-33, ζητησε την 5-ετη αναστολη της πληρωμης προηγουμενων δανειων. Απο αυτο και μονο θα προεκυπτε οφελος 1,2 Εκατ. χρυσων λυρων Αγγλιας. Ζητησαμε να αναστειλουμε τα εσωτερικα δανεια, i.e. απο την Τραπεζα της Ελλαδος (αλλα οπως ειπαμε ηταν κλωνος της Τραπεζας της Αγγλιας). Επισης, ζητησαμε κουρεμα στους τοκους 25% των εσωτερικων δανειων. Τελος, ζητησαμε 10 εκατ. Δολαρια δανειο για ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ, για να παραγουμε και να μπορεσουμε καποια στιγμη να τους πληρωσουμε. Μας ειπαν ΟΧΙ και μας εστειλαν πισω απο εκει που ηρθαμε, και να κανουμε περεταιρω μειωσεις στο εσωτερικο της χωρας και να βαλουμε περισοτερους φορους. Το μονο που δεχτηκαν να ανασταλει επι ενα χρονο οι πληρωμες σε χρυσο, αλλα παλι με πολυ υψηλες αποδοσεις (επιτοκια). Αυτο που αποφασισαν εν τελει, ειναι να μας δωσουν αμεσα νεο δανειο για να πληρωσουμε αυτα που τους χρωσταμε, και "Δανεια για την αναπτυξη, βραδυτερων", δηλαδη ΑΡΓΟΤΕΡΑ.
Η πλακα ειναι που ο Βενιζελος ειχε πει πως, αν η προταση του δε γινοταν δεκτη θα παραιτειτο, ενω μετα ελεγε πως "μια χαρα ειναι το αποτελεσμα". (Αλλος Γιωργακης με ταχα μου δημοψηφισμα δηλαδη). Επειδη το ειχε ομως πει αυτο ο Βενιζελος, οι Ευρωπαιοι ηγετες ειχαν ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ, ηδη πριν τη Συνοδο, να ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ ΟΛΟΙ οι πολιτικοι της Ελλαδος (οπως σημερα, τσιπρας, σαμαρας, δε με νοιαζει, θα συνεχισετε το προγραμμα). Μετα Δευτερος Παγκοσμιος, απο τον οποιο η αγαπητη Γερμανια ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΜΟΝΟ με την Ελλαδα, (δεν καταδεχεται ρε παιδι μου), και απο τον οποιο η Γερμανια ακομα, επισημως και δημοσιως, μας λεει πως δεν δικαιουμαστε αποζημιωση για την καταστροφη και το θανατο που υπομειναμε. Μετα Χουντα, που συνεχισε να δανειζεται, Μετα Καραμαλλης, ο οποιος ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, με ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ. Αυτην την περιοδο, αρχισαν και την πατεντα να βαζουν τις μεγαλες ΔΕΚΟ να δανειζονται, ουτως ωστε να μη φαινονται τα χρεη στον κρατικο προυπολογισμο. Στη συνεχεια θασοκ/νδ, 40 χρονια, που οπως ξερουμε ρημαξαν και ο,τι στεκοταν ακομα. Οποταν, μετα απο διακοσια χρονια που οι τα καμαρια οι ελληνες πολιτικοι τα καταφεραν τοσο καλα, ΑΣΕ ΤΟ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΗΣΥΧΟ, δε χρειαζονται ουτε οι ξενοι, ουτε οι δικοι μας “γραπτα”. Τα ξερουν ολοι πολυ καλα το τι εχει γινει. Και πιθανον να ειναι η πρωτη φορα, μετα απο 200 χρονια, που οι ξενοι ακουν στα αυτια τους απο ελληνα να τους λεει:
Τ Ε Λ Ο Σ.
========================
συμπλήρωμα :
===================================================================
Από το 1824-1826 η Ελλάδα πρόλαβε και έλαβε δύο εξωτερικά δάνεια από Αγγλικές τράπεζες τα οποία λόγω της κατασπατάλησής τους οδήγησαν στην πρώτη Ελληνική χρεωκοπία σε τέτοιο βαθμό ώστε όταν το 1826 ανέλαβε η κυβέρνηση Ζαΐμη στο ταμείο υπήρχαν 16 γρόσια, ούτε μια λίρα. Σε αυτή τη λογική το Ελληνικό κράτος ανακηρύχθηκε το 1830 ανεξάρτητο και ήδη χρεωμένο. Στη συνεχεια, μετα απο 80 χρονια συνεχων αναταραχων και σκληροτατης φτωχειας, το 1909 με το Στρατιωτικο Συνδεσμο, το στρατιωτικο κινημα στο Γουδι, ο λαος απαιτησε απο τα κομματα να εφαρμοσουν τα αιτηματα του. Δυο απο τα αιτηματα ΔΕΝ εφαρμοστηκαν, ηταν: -Να φυγει ο βασιλιας, και -Να φυγει ο διεθνης οικονομικος ελεγχος (Σου θυμιζει κατι αυτο? #1) Γι' αυτο ηρθε και ο Βενιζελος, για να σωσει το Βασιλια ΚΑΙ το διεθνη οικονομικο ελεγχο. Ο Βενιζελος, ειχε παρει εντολη απο τους Εγγλεζους, να σωσει και τη μοναρχια και το διεθνη οικονομικο ελεγχο. Κρατησου παλι: Οι Οι Εγγλεζοι τον υποστηριζαν, στελνοντας ΒΑΛΙΤΣΕΣ με χρηματα απο την Αγγλικη πρεσβεια (Σου θυμιζει κατι αυτο? #2)
Επειδη τοτε δεν υπηρχε πραγματικη αντιπολιτευση, στις πρωτες ομιλιες του Βενιζελου, ο κοσμος μοναχος φωναζε "Κατω ο βασιλιας, εξω οι ξενοι". Στη συνεχεια, το 1911 ο Βενιζελος, αυθαιρετα, ονομαζει τη βουλη ως "Αναθεωριτικη βουλη", η οποια βουλη δεν ειχε την εξουσια να αναθεωρισει τη διαταξη περι βασειλευομενης δημοκρατιας.Στην ουσια, εξασφαλιζε το μοναρχη εκαι αρα, την παραμονη του διεθνη οικονομικου ελεγχου. Τον επομενο χρονο (1912 - 1922) ειμασταν σε πολεμους, που οικονομικα μας πηρε και μας σηκωσε ακομα περισοτερο. Εκεινη την περιοδο παλι, μαντεψε τι κανουμε: ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ. Αλλα πως? Δανειζομαστε ΕΙΚΟΝΙΚΑ. Δηλαδη, Γαλλια, Βρετανια και ΗΠΑ τι μας λεγαν? Αγοραζεις θωρικτα απο μενα? Παρε δανεικα. Θελεις να κατασκευασεις το ταδε εργο που με ενδιαφερει και που θα το δωσεις στη δικη μου εταιρια? Παρε λεφτα. Δεν μας τα εδιναν να τα αξιοποιησουμε οπως θελουμε.Μαλιστα το ονομασαν ολο αυτο: Οικονομικος εκσυγχρονισμός της χωρας. Τοσο θρασσος ειχαν. Τελος παντων, μετα, στη Συνθηκη των Βερσαλιων το 1919, μας δικασαν πολεμικες αποζημιωσεις τις οποιες, ΠΑΛΙ, ποτε δε ζητησαμε. Για να δεις ποσο ΕΘΕΛΟ-δουλοι ηταν ανεκαθεν οι πολιτικοι μας. Και ακου τωρα: Γαλλοι, Αγγλοι και Αμερικανοι, οχι μονο πηραν αποζημιωση, αλλα κατεσχεσαν ΤΑ ΠΑΝΤΑ στη Γερμανια, i.e. ολο το βιομηχανικο εξοπλισμο. Η Ελλαδα, ΤΙΠΟΤΑ.
Εμεις, που ειμασταν κατεστραμενοι απο την Ανταντ κτλ (ειναι εντυπωσιακο να διαβασεις σε τι λεηλασιες επιδοθηκαν ΚΑΙ οι Γαλλοι, ΚΑΙ οι Βρετανοι, τη θεσσαλονικη, τη Μοσχοπολη, μπηκαν μεσα και πηραν ο,τι μπορουσαν να παρουν), μας εδωσαν συμμαχικες Πιστωσεις, τις οποιες ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ στο τελος. Ασε που ειμασταν *η μονη* χωρα, που ειμασταν σε εμπολεμη κατασταση επι μια συνεχομενη δεκαετια. Με το που βγαινουμε εν τελει απο τον πολεμο, τι κανουν οι "φιλοι μας" οι ξενοι? Μας δινουν δανεια. Αλλα οχι με τη χρυση λυρα αγγλιας, δεν ειχαμε ακομη τη συμφωνια μαζι τους, κοβουμε πληθωριστικο χρημα. Και εφτασε τοτε να ειναι ενα καρβελι ψωμι τεσσερα μεροκαμματα. Απο τοτε και μεχρι το Δευτερο Παγκοσμιο (αλλα και μετα την απελευθερωση), εγινε η τιμη του ψωμιου κυριοτατο θεμα στην Ελληνικη κοινωνια (Κατα τη διαρκεια του πολεμου, οι δυναμεις κατοχης πληρωναν μεροκαματο στους εργατες τους εκατο δραμια ψωμι, πενηντα δραμια λαδι). Μετα ηρθε παλι η Αγγλια, επειδη αρχισε να φοβαται την εξαπλωση της Αμερικης, και για να αποτρεψουν την ενισχυση του δολαριου. Και τι καναν? Κλωνοποιησαν την Τραπεζα της Αγγλιας σε ολα τους τα προτεκτορατα.
Ενας απο αυτους τους κλωνους, ειναι και η Τραπεζα της Ελλαδας (!) που αρχισε να λειτουργει το 1928. (Για να δεις απο ποτε, και ποσο, και σε τι βαθμο ελεγχεσαι). Λοιπον... Τον επομενο χρονο, το 1929, ξεσπαει η μεγαλη παγκοσμια οικονομικη κριση, που το πρωτο πραγμα που εκανε το καμαρι ο Βενιζελος, ηταν να ζητησει τη συνδρομη της κοινωνιας των εθνων (Σου θυμιζει κατι αυτο? #3 ΔΝΤ?). Ο διοικητης της τραπεζας, ο Αλεξανδρος Διομηδης, ζητησε απο τον Βενιζελο να σπασει τη σταθερη ισοτιμια του νομισματος, (αντιστοιχο με το να βγουμε απο το Ευρω), ουτως ωστε να μπορουμε να πληθωριστικοποιησουμε το χρεος μας, i.e. να μπορουμε να το πληρωσουμε με το δικο μας νομισμα. Η αποψη του Αλεξανδρου Διομηδη ηταν πως πρεπει να στραφουμε στις πλουτοπαραγωγικες πηγες της χωρας, και να αρχισουμε να ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ στο εσωτερικο της χωρας μας. Αλλα ποιος πολιτικος και ποτε, εδωσε στην Ελλαδα σημασια στην παραγωγη: Αυτο που εκανε ο Βενιζελος ηταν να τον ξηλωσει απο διοικητη της τραπεζας! Το πρωτο πραγμα που λεει λοιπον η Κοινωνια των Εθνων, που μας πηγε ο Βενιζελος, ειναι "ΚΑΝΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΟΥ, πουληστε τα παντα, κοψτε καθε δαπανη και πληρωστε μας" (Σου θυμιζει κατι αυτο? #4 ΔΝΤ?) Ζητησαν τοτε και ΑΠΟΓΡΑΦΗ των δημοσιων υπαλληλων (Σου θυμιζει κατι αυτο? #5) (ηταν τοτε 57.000) και απαιτησαν την απαιτηση του 30%. Εκλεισαν τα μισα γυμνασια της χωρας, απολυσαν τους εκπαιδευτικους, εκλεισε το προοιμο Ταμειο Ανεργειας που ειχε δημιουργησει ο ιδιος ο Βενιζελος το 1915, ετρεχε παλι ο κοσμος στα συσιτια για φαγητο. Κι ομως, λογω των επιτοκοιακων βαρων, η κατασταση συνεχως χειροτερευει και δεν υπηρχε φως στον οριζοντα, οσον αφορα την αποπληρωμη του χρεους (Σου θυμιζει κατι αυτο? #6).
Παμε Ιανουαριο 1932, και ο Βενιζελος τρεχει σε Ρωμη, Παρισι και Λονδινο, ζητωντας δανεικα. Με το που επεστεψε ο Βενιζελος, συγκαλει υπουργικο συμβουλιο οπου τους λεει πως: "Οι κυβερνησεις των χωρων αυτων, εζητησαν απο το Διεθνη Οικονομικη Επιτροπη να συνταξει εκθεση για την οικονομικη κατασταση της χωρας, με βαση την οποια θα κριθει η παροχη νεων δανειων, για την διετελεση παραγωγικων εργων" (Κολοκυθια, ολοι ξεραν πως συναλλαγμα ηταν που θα πηγαινε στην αποπληρωμη παλαιοτερων δανειων). Η Αγγλια τοτε λοιπον, εστειλε εδω τον Σερ Νιμαγιερ, ο οποιος εστειλε στο Foreign Office εκθεση οπου ελεγε πως: "Η πτωχευση της Ελλαδας ειναι αναποφευκτη, λογω υπερ-δανεισμου και υπερ-σπαταλης". Οστοσω, προτεινε να ΜΗΝ κοινοποιηθει αυτο στην Ελλαδα, ουτως ωστε η Αγγλια να εχει πλεονεκτημα εναντιων των αλλων δανειστων. Απο κει και περα, ζητανε παλι απο το Βενιζελο, ισοσκελισμενους ισολογισμους, περιορισμους κοινωνικων δαπανων, κτλ, κτλ, αυτα που βλεπεις και 80 χρονια μετα.
Στις 10 Μαρτιου του 1932, συνερχεται στο Παρισι η Δημοσιονομικη Επιτροπη της Κοινωνιας των Εθνων (ΤΡΟΙΚΑ) για να δουν αν θα δωσουν δανεια στην Ελλαδα (ηταν και 4-5 αλλοι που πηγαν εκει να ζητιανεψουν μαζι μας, δεν ειμασταν μονοι). Ο υπουργος οικονομικων Μαρης, ο οποιος για να καλυφθει το ελλειμα του προυπολογισμου 32-33, ζητησε την 5-ετη αναστολη της πληρωμης προηγουμενων δανειων. Απο αυτο και μονο θα προεκυπτε οφελος 1,2 Εκατ. χρυσων λυρων Αγγλιας. Ζητησαμε να αναστειλουμε τα εσωτερικα δανεια, i.e. απο την Τραπεζα της Ελλαδος (αλλα οπως ειπαμε ηταν κλωνος της Τραπεζας της Αγγλιας). Επισης, ζητησαμε κουρεμα στους τοκους 25% των εσωτερικων δανειων. Τελος, ζητησαμε 10 εκατ. Δολαρια δανειο για ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ, για να παραγουμε και να μπορεσουμε καποια στιγμη να τους πληρωσουμε. Μας ειπαν ΟΧΙ και μας εστειλαν πισω απο εκει που ηρθαμε, και να κανουμε περεταιρω μειωσεις στο εσωτερικο της χωρας και να βαλουμε περισοτερους φορους. Το μονο που δεχτηκαν να ανασταλει επι ενα χρονο οι πληρωμες σε χρυσο, αλλα παλι με πολυ υψηλες αποδοσεις (επιτοκια). Αυτο που αποφασισαν εν τελει, ειναι να μας δωσουν αμεσα νεο δανειο για να πληρωσουμε αυτα που τους χρωσταμε, και "Δανεια για την αναπτυξη, βραδυτερων", δηλαδη ΑΡΓΟΤΕΡΑ.
Η πλακα ειναι που ο Βενιζελος ειχε πει πως, αν η προταση του δε γινοταν δεκτη θα παραιτειτο, ενω μετα ελεγε πως "μια χαρα ειναι το αποτελεσμα". (Αλλος Γιωργακης με ταχα μου δημοψηφισμα δηλαδη). Επειδη το ειχε ομως πει αυτο ο Βενιζελος, οι Ευρωπαιοι ηγετες ειχαν ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ, ηδη πριν τη Συνοδο, να ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ ΟΛΟΙ οι πολιτικοι της Ελλαδος (οπως σημερα, τσιπρας, σαμαρας, δε με νοιαζει, θα συνεχισετε το προγραμμα). Μετα Δευτερος Παγκοσμιος, απο τον οποιο η αγαπητη Γερμανια ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΜΟΝΟ με την Ελλαδα, (δεν καταδεχεται ρε παιδι μου), και απο τον οποιο η Γερμανια ακομα, επισημως και δημοσιως, μας λεει πως δεν δικαιουμαστε αποζημιωση για την καταστροφη και το θανατο που υπομειναμε. Μετα Χουντα, που συνεχισε να δανειζεται, Μετα Καραμαλλης, ο οποιος ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, με ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ. Αυτην την περιοδο, αρχισαν και την πατεντα να βαζουν τις μεγαλες ΔΕΚΟ να δανειζονται, ουτως ωστε να μη φαινονται τα χρεη στον κρατικο προυπολογισμο. Στη συνεχεια θασοκ/νδ, 40 χρονια, που οπως ξερουμε ρημαξαν και ο,τι στεκοταν ακομα. Οποταν, μετα απο διακοσια χρονια που οι τα καμαρια οι ελληνες πολιτικοι τα καταφεραν τοσο καλα, ΑΣΕ ΤΟ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΗΣΥΧΟ, δε χρειαζονται ουτε οι ξενοι, ουτε οι δικοι μας “γραπτα”. Τα ξερουν ολοι πολυ καλα το τι εχει γινει. Και πιθανον να ειναι η πρωτη φορα, μετα απο 200 χρονια, που οι ξενοι ακουν στα αυτια τους απο ελληνα να τους λεει:
Τ Ε Λ Ο Σ.
========================
συμπλήρωμα :
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου