Πόσα χρόνια ζωής μένουν στην ανθρωπότητα;

[from http://www.lets.net.gr/newsflashes/news/why-bees-are-disappearing-and-our-diet-danger.html ]

Γιατί οι μέλισσες αφανίζονται και η διατροφή μας κινδυνεύει;
 
Η προφητεία του Αϊνστάιν...για τη σημασία εξαφάνισης μελισσών!

beens
Σε πολλές χώρες του πλανήτη, μεγάλοι πληθυσμοί μελισσών εξαφανίζονται μυστηριωδώς.
Οι μέλισσες φεύγουν από τα μελίσσια τους και δεν επιστρέφουν ποτέ!  Τα μελίσσια αδειάζουν, η παραγωγή μελιού παγκοσμίως έχει μειωθεί ενώ οι βιολόγοι δεν μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο, καθώς δεν βρίσκουν πουθενά νεκρές μέλισσες για να τις μελετήσουν.
Ήδη στην Αμερική υπάρχουν αναφορές για εξαφάνιση μέχρι και 70% των μελισσοσμηνών, ενώ παρόμοιες αναφορές έρχονται και από άλλες χώρες του κόσμου, όπως ο Καναδάς ,η Ισπανία, η Πολωνία, η Κροατία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Αγγλία αλλά και η Ελλάδα. Μάλιστα, στις αρχές του προηγούμενου μήνα, μελισσοκόμοι από την ανατολική Κρήτη υπέστησαν ζημιά 300.000 ευρώ, καθώς 50 εκατομμύρια μέλισσες δηλητηριάστηκαν σε δάσος του Λασιθίου. Οι ειδικοί προσπαθώντας να εξηγήσουν το γεγονός έχουν προτείνει διάφορες εξηγήσεις.
Από κάποιο είδος στρες που επιδρά στη συμπεριφορά τους μέχρι την ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Καμία από αυτές όμως δεν κρίνεται αρκούντως ικανοποιητική. Το γεγονός ότι οι μέλισσες επηρεάζουν την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων, καθώς είναι υπεύθυνες για τη γονιμοποίηση των φυτών, εντείνει ακόμη περισσότερο την παγκόσμια ανησυχία.  

Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και μια περίεργη προφητεία που είχε πει κάποια στιγμή ο Αϊνσταιν:

«Αν κάποτε οι μέλισσες αφανιστούν από προσώπου γης, δεν θα απομείνουν στον άνθρωπο παραπάνω από τέσσερα χρόνια ζωής».


Την επόμενη φορά που θ’ ακούσεις μια μέλισσα να ζουζουνίζει, θυμήσου ότι μεγάλο μέρος της τροφής που καταναλώνουμε εξαρτάται από την επικονίαση, δηλαδή τη γονιμοποίηση των φυτών με τη μεταφορά γύρης.
Η επικονίαση είναι το πολυτιμότερο αγαθό που προσφέρουν οι μέλισσες στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Χωρίς την επικονίαση, η τροφή που καταλήγει στο πιάτο μας θα ήταν πολύ λιγότερη, αφού περίπου το 1/3 των καλλιεργειών θα έπρεπε να επικονιαστεί με άλλα μέσα. Η μείωση της παραγωγικότητας θα επηρέαζε έως και το 75% των καλλιεργειών μας. Τα πιο θρεπτικά είδη για τη διατροφή μας (βασικά φρούτα και λαχανικά, καθώς και προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές για την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών) θα πλήττονταν σοβαρά από την εξαφάνιση των μελισσών. Οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές κυρίως για τις καλλιέργειες μήλων, φράουλας και ντομάτας.

Τι ζητά η Greenpeace

Οι περισσότεροι από εμάς νομίζουμε ότι το πιο πολύτιμο προϊόν των μελισσών είναι το μέλι. Όμως το πολυτιμότερο αγαθό που μας δίνουν οι μέλισσες είναι η επικονίαση (η γονιμοποίηση των φυτών με τη μεταφορά γύρης) και αφορά το 1/3 των καλλιεργειών που καταλήγουν στο πιάτο μας. Η Greenpeace μέσα από τη νέα της έκθεση έχει εντοπίσει τρία νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα των εταιριών Bayer και Syngenta που χρησιμοποιούνται ευρέως και στη χώρα μας και ευθύνονται για τη μαζική εξόντωση των μελισσών, θέτοντας σε κίνδυνο τη διατρφή μας. Η Greenpeace καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσαυτάρη να απαγορεύσει άμεσα την διακίνησή τους στη χώρα μας και να στηρίξει τη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προβλήματα, λύσεις, αιτήματα

Όταν ακούς μια μέλισσα να ζουζουνίζει, να θυμάσαι...
...το 1/3 των καλλιεργειών που καταλήγουν στο πιάτο μας εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών και άλλων εντόμων, που μεταφέρουν τη γύρη και γονιμοποιούν τα φυτά. Περισσότερο από το 90% όλων των άγριων φυτών υπάρχουν χάρη στις μέλισσες και τα υπόλοιπα έντομα-επικονιαστές. Η αξία της επικονίασης από τις μέλισσες παγκοσμίως εκτιμάται σε περίπου 265€ δισεκατομμύρια ευρώ. Η μείωση του πληθυσμού των μελισσών είναι παγκόσμιο πρόβλημα
Τους τελευταίους χειμώνες, η μείωση του πληθυσμού των μελισσών έφτασε στο 53%, μόνο στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως οι ασθένειες και τα παράσιτα, οι κλιματικές αλλαγές και οι πρακτικές που εφαρμόζονται στη βιομηχανική γεωργία. Οι μονοκαλλιέργειες και η χρήση θανάσιμων φυτοφαρμάκων εντείνουν το πρόβλημα.
Χρειαζόμαστε τις μέλισσες.
Η Greenpeace ζητάει από τους ευρωπαίους Υπουργούς Γεωργίας:
·Να στηρίξουν κατ’ ελάχιστον την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση των τριών νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων που σκοτώνουν τις μέλισσες και δηλητηριάζουν την τροφή μας.
·Να προχωρήσουν στην απαγόρευση και των επτά φυτοφαρμάκων στην Ελλάδα και την αντικατάστασή τους με ασφαλή για τις μέλισσες (τον άνθρωπο και το περιβάλλον) υποκατάστατα.
·Να προωθήσουν τη βιώσιμη γεωργία και όχι το σημερινό μοντέλο εντατικής γεωργίας που οδηγεί στη χρήση επικίνδυνων χημικών και μεταλλαγμένων.