Ως και ο ΣΕΒ και ο Σύλλογος Εμπόρων είναι κατά της τρόϊκας !!!

[from http://www.google.com/reader/view/feed/http%3A%2F%2Fgreece-salonika.blogspot.com%2Ffeeds%2Fposts%2Fdefault]

Ομοβροντία -και- των εργοδοτών κόντρα στην πρόταση της Τρόικας


Η ...τουφεκιά της Τρόικας για την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς με παράλληλη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα βρίσκει αντίθετους ακόμη και αυτούς που, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση, θα είχαν να προσβλέπουν σε κάποια οφέλη, ακριβώς επειδή...
θα έβλεπαν το κόστη μισθοδοσίας να μειώνονται

Ο λόγος για τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες όχι μόνο λένε “όχι” στην πρόταση των ελεγκτών, αλλά και αναφέρονται με ιδιαίτερα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για αυτήν και για …εκείνους.
Οι βιομήχανοι

Για “κακοστημένο θέατρο” κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος σε ανακοίνωσή του αναφερόμενος στο αίτημα της τρόικας για κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Ο κ. Δασκαλόπουλος επισημαίνει πως ο ΣΕΒ έχει τεκμηριώσει στην τρόικα την άποψη, ότι το κύριο πρόβλημα της ιδιωτικής οικονομίας δεν είναι το μισθολογικό και πως έχει αποδείξει έμπρακτα την προσήλωσή του στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κ. Δασκαλόπουλου είναι η εξής:.
«Ο ΣΕΒ έχει έμπρακτα αποδείξει, όλα αυτά τα χρόνια, την προσήλωσή του στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ΕΓΣΣΕ. Έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα για να μην καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και έχει με στοιχεία τεκμηριώσει στην τρόικα την άποψη, ότι το κύριο πρόβλημα της ιδιωτικής οικονομίας δεν είναι το μισθολογικό.

Η έμμεση επαναφορά του θέματος της Συλλογικής Σύμβασης παραπέμπει σε ένα κακοστημένο θέατρο, μέσω του οποίου, οι υπαίτιοι της κρίσης επιχειρούν να φορτώσουν, για άλλη μια φορά, το κόστος των επιλογών και χειρισμών τους σε αυτούς, που δεν ευθύνονται για την κρίση –στον ιδιωτικό τομέα και στους εργαζόμενούς του, που εξοντώνονται αργά και σταθερά στον βωμό της διατήρησης του πελατειακού κράτους».Οι επαγγελματοβιοτέχνες

“Με τον θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες, υπογράφουν την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και τις Κλαδικές ή Ομοιοεπαγγελματικές Συμβάσεις Εργασίας. Η διαδικασία αυτή αναζητά τις βέλτιστες ισορροπίες και επιδιώκει την εργασιακή ειρήνη, που είναι άλλωστε απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και της οικονομίας συνολικά”.
Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με την πρόταση της Τρόικας, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται ως «στενόμυαλη και μυωπική καθώς μας οδηγεί αναπόφευκτα σε έναν Αυτοκαταστροφικό Φαύλο Κύκλο ΥΦΕΣΗΣ και Κοινωνικών Εκρήξεων».
Οι επαγγελματοβιοτέχνες βλέπουν ως άμεση συνέπεια θα έχει την δραματική πτώση της όποιας εναπομένουσας - μετά τα πρόσθετα φορολογικά βάρη - αγοραστικής δύναμης. Ο τζίρος των επιχειρήσεων θα μειωθεί ακόμα περισσότερο με συνέπεια την έκρηξη των λουκέτων σε όλους τους τομείς της οικονομίας και την αύξηση της ανεργίας. Η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα επιφέρει καίριο πλήγμα και στα έσοδα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και στα κρατικά έσοδα.

“Συνεπώς, η κατάργηση της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια όχι στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όπως υποστηρίζεται, αλλά αντίθετα στον πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό τον οποίο επιδιώκει να αποφύγει. Γιατί εκτός από τη μείωση των κρατικών εσόδων θα αυξηθούν κατ’ ανάγκη και οι δαπάνες για επιδόματα ανεργίας και επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι καιρός οι εκπρόσωποι της Τρόικας, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν την πλήρη εικόνα της ελληνικής πραγματικής οικονομίας, να κατανοήσουν ότι η διόρθωση των μισθών, όπου χρειάζεται, με συνεννόηση εργαζομένων και εργοδοτών διαφέρει πλήρως από την κατάρρευση των μισθών που θα προέλθει από την κατάργηση των συμβάσεων. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να ενημερωθούν ότι οι επιχειρήσεις σήμερα δεν είναι αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας εξαιτίας των «υψηλών» μισθών αλλά κυρίως επειδή λειτουργούν κάτω από συνθήκες διαρκούς και εντεινόμενης ύφεσης.

Εάν καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις, η ελληνική κοινωνία θα οδηγηθεί σε έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο «κατήφορο». Οι συνθήκες «ζούγκλας» που θα κυριαρχήσουν στην οικονομία δεν θα αργήσουν να επεκταθούν και στην κοινωνία, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων κοινωνικών εκρήξεων.

Η ΓΣΕΒΕΕ απορρίπτει κατηγορηματικά αυτή την καταστροφική απαίτηση της Τρόικας και καλεί την Κυβέρνηση να μη την κάνει αποδεκτή”, αναφέρεται χαρακτηριστικάΟι έμποροι
Σχετικά με την πρόταση της Τρόικας, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά στα ΜΜΕ :
«....Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι μία χούφτα τεχνοκρατών «μερικής απασχόλησης» σε συνεργασία με κάποιους λίγους «πρόθυμους γενίτσαρους» που προσπαθούν να γεμίσουν τα βιογραφικά τους μέσω της εμπλοκής τους στην ελληνική υπόθεση, θα δείξουν ευαισθησία στην προαλειφόμενη εξαθλίωση των Ελλήνων πολιτών. Αυτό όμως που περιμένουμε από την πολιτική ελίτ, από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας είναι να προασπίζονται το Σύνταγμα και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να βρει τρόπο να «θέσει» την Τρόικα σε «εφεδρεία» πριν απολύσει όλους τους Έλληνες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Είναι βέβαιο ότι εάν χρεοκοπήσει η ελληνική κοινωνία τότε θα χρεοκοπήσει και το κράτος»…