Ζην αξιοπρεπώς...

Γράφει ο Θεόδωρος Π. Λιανός

Πριν από μερικές εβδομάδες συνέβη κάτι ενδιαφέρον και ευχάριστο, το οποίο όμως πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Μια βουλευτής, η κυρία Κεφαλίδου του ΠαΣοΚ, και ένας βουλευτής, ο κ. Μητσοτάκης της ΝΔ, δήλωσαν ότι επιστρέφουν το αυτοκίνητο που ως μέλη του Κοινοβουλίου δικαιούνται.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι παραιτείται από τις αμοιβές που λαμβάνει ως μέλος επιτροπών της Βουλής. Με την ευκαιρία αυτών των δηλώσεων και των σχολίων που προκάλεσαν, έγινε γνωστό ότι κάτι παρόμοιο έχει κάνει και ο υπουργός κ. Σκανδαλίδης, καθώς επίσης, λίγα χρόνια πριν, και ο κ. Γιάννης Τσεκούρας, βουλευτής τότε του ΠαΣοΚ.

Τι θα περίμενε ένας απλός λογικός πολίτης να δει ως αντίδραση των άλλων βουλευτών στις παραπάνω ενέργειες; Εγώ, ως απλός και, νομίζω, λογικός άνθρωπος, θα περίμενα, δεδομένης της... οικονομικής κατάστασης της χώρας, οι υπόλοιποι βουλευτές να πράξουν το ίδιο ή διαφορετικά να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Κι όμως, υπήρξαν εθνοπατέρες οι οποίοι όχι μόνο δεν έπραξαν το ίδιο, όχι μόνο δεν κράτησαν το στόμα τους κλειστό, αλλά αντίθετα μίλησαν και είπαν λόγια επικριτικά και ανάρμοστα κατά της κυρίας Κεφαλίδου και του κ. Μητσοτάκη.

Με άλλα λόγια, αντί να τους συγχαρούν και να τους μιμηθούν, τους έβρισαν.
Μάλιστα, δύο εξ αυτών, οι κκ. Στυλιανίδης και Πρωτόπαπας, ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί. Σας θυμίζω ότι ο κ. Στυλιανίδης είναι ο βουλευτής της ΝΔ που όταν ήταν υπουργός Παιδείας ήθελε να ιδρύσει Νομική Σχολή στην περιοχή όπου εκλέγεται και ο κ. Πρωτόπαπας είναι βουλευτής του ΠαΣοΚ που σταδιοδρόμησε ως αιώνιος συνδικαλιστής ισχυρής και αντιπαθούς συντεχνίας.

Το κοινό επιχείρημα των δύο εθνοπατέρων ήταν, μεταξύ άλλων, ότι ο βουλευτής πρέπει να ζει αξιοπρεπώς. Αυτό είναι ένα επιχείρημα με το οποίο δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει.

Οδηγεί όμως στο ερώτημα: τι σημαίνει «αξιοπρεπώς»; Συγκεκριμένα, χρειάζεται ο βουλευτής 10.000 ευρώ τον μήνα συν το δωρεάν αυτοκίνητο συν το εισόδημα από επιτροπές συν υπαλλήλους που τους πληρώνουν άλλοι συν άλλες πιθανές ατέλειες για να ζει αξιοπρεπώς; Αν ο βουλευτής χρειάζεται, έστω, 15.000 ευρώ για να ζει αξιοπρεπώς, τι πρέπει να πούμε για τον μέσο υπάλληλο που ζει με 1.500 και τον μέσο συνταξιούχο που ζει με λιγότερα; Αυτοί ζουν αναξιοπρεπώς;

Το ζήτημα που προκύπτει είναι σοβαρό. Τι νομίζουν οι βουλευτές μας; Οτι εκείνοι είναι οι πατρίκιοι και εμείς οι πληβείοι;
Οτι εκείνοι θα παραθέτουν στους εαυτούς τους «βους εκ κριβάνου» και εμείς θα είμαστε «μικροτράπεζοι και φυλλοτρώγες»; Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να αντιληφθούν τι έχουν κάνει, πού βρίσκονται και πώς πρέπει να συμπεριφέρονται;

Οι αρχαίοι έλεγαν ότι το θράσος αποκτάται εύκολα, αλλά το μέτρο δύσκολα. Είχαν άδικο;

Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.