Αντι-γήρανση : ποιά είναι τα μυστικά...

Ο τρόπος που τρώμε μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που γερνάμε. «Τρώτε σωστά για να ζήσετε πολύ και να γεράσετε καλά» λένε οι ειδικοί, αφού η κατάλληλη διατροφή αποτελεί συνήθως το «κλειδί» μιας καλής εμφάνισης και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στο να ζήσετε περισσότερο και ταυτόχρονα να έχετε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα αποτελούν αντικείμενο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος καθώς θεωρείται ότι μπορεί να προσφέρουν μια ασπίδα προστασίας έναντι της φθοράς που μας προκαλεί ο χρόνος. Να σταματήσετε βέβαια τη διαδικασία της γήρανσης δεν μπορείτε, να παρατείνετε όμως τη νεότητά σας μπορείτε.

Φοβάμαι τις ρυτίδες

Η καθημερινή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και το νέφος, το στρες, το κάπνισμα και φυσικά το πέρασμα των χρόνων αναπόφευκτα αφήνουν τα σημάδια τους στο δέρμα σας. Οι δομές της επιδερμίδας αλλοιώνονται με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ανάγκες για φυσική προστασία των κυττάρων του δέρματος.
Τα καλλυντικά προϊόντα που μπορεί να χρησιμοποιείτε σίγουρα βοηθούν, αλλά δρουν μόνο τοπικά σε αντίθεση με τα θρεπτικά συστατικά ορισμένων τροφών που δρουν σε βάθος και συντελούν στην ομαλή λειτουργία του δέρματος σε όλα του τα στρώματα.
Το μυστικό σύμφωνα με μελέτες βρίσκεται στα καροτενοειδή, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-3, ω-6) και τα φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικές ουσίες). Τα πολύτιμα αυτά θρεπτικά συστατικά φαίνεται να έχουν φωτοπροστατευτική δράση. Ενισχύστε τη διατροφή σας και με τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Α, Ε, C).

Φοβάμαι τη γήρανση των αγγείων και της καρδιάς μου

Η καρδιά και τα αγγεία μας αποτελούν τους δείκτες της φυσικής γήρανσης του οργανισμού. Το πέρασμα του χρόνου μπορεί να προκαλέσει αρτηριοσκλήρυνση, διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος και εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και νοσημάτων.
Να ακολουθήσετε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Και η διατροφή, που θα παρατείνει τα σημάδια του αγγειακού γήρατος πρέπει να είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη και πλούσια σε συστατικά όπως βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, αντιοξειδωτικές ουσίες (π.χ. βιταμίνη Ε, C, φλαβονοειδή και άλλα ισχυρά προστατευτικά αντιοξειδωτικά).

Τροφές που μας προμηθεύουν με αυτά τα συστατικά είναι:

*Φρούτα και λαχανικά
Αποτελούν τις πλέον αντιγηραντικές τροφές, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Προτιμήστε: μπρόκολο, σπανάκι, ντομάτες, πιπεριές, καρότα, μωβ λάχανο, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ, κίτρα, φράουλες, σταφύλια, βατόμουρα, μούρα, φραγκοστάφυλα.
* Σουσάμι – ταχίνι
Στο σουσάμι και το ταχίνι περιέχονται ουσίες (π.χ. σεσαμίνη και σεσαμινόλη) που παρουσιάζουν αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η οξείδωση των λιπαρών οξέων αποτελεί το πρώτο στάδιο και ένα σημαντικό αιτιολογικό μηχανισμό για τη δημιουργία αρτηριοσκλήρυνσης. Παράλληλα, τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι τα συστατικά αυτά μπορεί να συμβάλουν στην απομάκρυνση μέρους της χοληστερίνης από τον οργανισμό.
* Κρασί και μπίρα
Η μπίρα και το κρασί ξεχωρίζουν από τα άλλα αλκοολούχα ποτά, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές θεωρείται ότι μπορεί να παράσχουν μια ασπίδα προστασίας έναντι σημαντικών νοσημάτων φθοράς, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η ήπια λοιπόν κατανάλωση σύμφωνα με τις επιστημονικές συστάσεις ποτών όπως το κόκκινο κρασί και η μπίρα μπορεί να έχει και θεραπευτική αξία, όταν βέβαια καταναλώνεται με μέτρο και σε συνδυασμό με ένα πλήρες και υγιεινό διαιτολόγιο.
* Πράσινο τσάι
Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συμβάλει στην καλή υγεία των αγγείων. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητα σε ισχυρά αντιοξειδωτικές ουσίες τις κατεχίνες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στα αγγεία, ενώ παράλληλα προκαλούν έκκριση μονοξειδίου του αζώτου και αγγειοδιαστολή, διευκολύνοντας κατά πολύ την κυκλοφορία του αίματος και των αγγείων.
* Λιπαρά ψάρια, άγρια χόρτα ξηροί καρποί
Τροφές όπως ο σολομός, η σαρδέλα και άλλα λιπαρά ψάρια, χόρτα όπως η αδράχλα και γλιστρίδα ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια και αποτελούν σημαντικές πηγές πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, απαραίτητων για την καλή λειτουργία των αγγείων.
* Ελαιόλαδο
Το λάδι της ελιάς αποτελεί πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Μελέτες δείχνουν ότι σε πληθυσμούς που έχουν στη διατροφή τους το ελαιόλαδο παρατηρείται παράταση του χρόνου γήρανσης των αγγείων και εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Φοβάμαι για τα οστά μου

Το σκελετικό μας σύστημα αποτελεί τον δέκτη όλου του σωματικού φορτίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Η γήρανση των οστών μας επηρεάζει άμεσα τη συνολική μας συμπεριφορά, καθώς πέρα από προβλήματα όπως αυτό της οστεοπόρωσης, συνοδεύεται από δυσκολία στην κίνηση, μείωση της φυσικής δραστηριότητας, αλλά και ψυχολογική γήρανση. Είναι απαραίτητο λοιπόν να κάνετε ό,τι μπορείτε για να διατηρήσετε τα οστά σας σε καλή κατάσταση.
Ο κυριότερος τρόπος πρόληψης της οστικής γήρανσης εκτός από την άσκηση είναι μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο. Η θωράκιση του οργανισμού με ικανοποιητικά επίπεδα ασβεστίου από την παιδική κιόλας ηλικία, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας μπορεί να καθυστερήσει ή να περιορίσει την απώλεια οστικής μάζας.
Η καλύτερη διατροφική πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) με πολύ καλό ποσοστό απορρόφησης από τον οργανισμό. Σημαντικές ποσότητες ασβεστίου εντοπίζονται επίσης στα λιπαρά ψάρια και αυτά τα οποία καταναλώνονται με τα κόκαλα (π.χ. σαρδέλα), στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο,), στα φασόλια και στα ολόκληρα δημητριακά.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στις τροφές φυτικής προέλευσης παρατηρείται μειωμένος βαθμός απορρόφησης γιατί η παρουσία οξέων όπως τα φυτικά και οξαλικά, δεσμεύουν ένα σημαντικό ποσοστό αυτού.

Φοβάμαι τη μείωση της όρασής μου

Όσο μεγαλώνουμε δεν γερνάει μόνο το σώμα μας, επηρεάζεται και η ποιότητα της όρασής μας. Η κατάλληλη διατροφή μπορεί να συμβάλει στην καλή υγεία και των ματιών μας. Η βιταμίνη Α που βρίσκεται κυρίως στο συκώτι, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, το βούτυρο, το αυγό, παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία της όρασης και στην πρόληψη εμφάνισης οφθαλμικών διαταραχών, το ίδιο και ο φώσφορος, που βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά και το ψάρι.
Τελευταία όμως φαίνεται ότι ουσίες που δεσμεύουν τις καταστρεπτικές για τα μάτια μας ελεύθερες ρίζες μπορεί να προσφέρουν μια σημαντική ασπίδα προστασίας. Ίσως η σημαντικότερη από αυτές είναι η λουτεΐνη. Η λουτεΐνη αποτελεί συστατικό του οφθαλμού.
Ο ρόλος της είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς αφενός απορροφάει ένα σημαντικό ποσοστό της ακτινοβολίας που εισέρχεται στο μάτι, αφετέρου χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να καταστρέψουν συστατικά του ματιού, όπως διάφορες μεμβράνες και πρωτεΐνες.
Όπως προκύπτει από πληθώρα μελετών η πρόσληψη λουτεΐνης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για αλλοίωση της δομής και της λειτουργικότητας των οφθαλμών.
Καλές πηγές λουτεΐνης στη διατροφή μας αποτελούν το σπανάκι, το λάχανο, τα σπαράγγια, το καρότο, το πορτοκάλι και άλλα εσπεριδοειδή, οι αγκινάρες, η Πορτοκαλί πιπεριά και ο κρόκος του αυγού.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr